Pastorie Sint-Pieters-Bandenparochie met dienstgebouw en tuin

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Pastorie met voor- en grote achtertuin; verlaagde en hoge bakstenen muur lijnt straat af. Dubbelhuis van twee bouwlagen, vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), met klokkenruitertje, daterend uit de 19de eeuw. Bakstenen gevel geritmeerd door midden- en hoeklisenen, arduinen plint; smalle puilijst en tot cordon doorgetrokken lekdrempels van bovenverdieping. Rondbogige muuropeningen. Vensters en deurwaaier met houten roeden.

Ten zuiden, bakstenen dienstgebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen) op daklijstbalkjes (eerste helft van de 19de eeuw). Getoogde muuropeningen. Achtergevel bewaart muurvlechtingen. Voorts onbelangrijke dienstgebouwen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Pastorietuin

De grote pastorietuin die zich zowel achter als naast de pastorie uitstrekt is volledig ommuurd. De aanleg bestaat uit een centraal gazon met omlopend rondpad, een S-vormige vijver en bomen- en struikengordel langs de noordwest- en noordoostelijke zijde.

In de pastorietuin zijn vier bomen en twee struiken met erfgoedwaarde geregistreerd: een groepje van drie opgaande beuken, een op stam gezette taxus, een bolvormig gesnoeid palmboompje en een op stam gezet palmboompje met een kroondiameter van 5 meter. Daarnaast zijn in de tuin ook verschillende groenblijvende soorten aangeplant: bontbladige hulst (Ilex aquifolium 'Variegata'), Portugese laurierkers (Prunus lusitanica), Rhododendron (Rhododendron ponticum), palmboompje (Buxus sempervirens 'Arborescens'), een struikvormige taxus (Taxus baccata) en aucuba (Aucuba japonica).

Verder staan in de tuin een paardenkastanje (Aesculus hippocastanum), Okkernoot (Juglans regia), magnolia (Magnolia x soulangeana), een als knotboom beheerde zilverlinde (Tilia tomentosa), Noorse esdoorn (Acer platanoides) en een donkerbladige kerspruim (Prunus cerasifera 'Nigra'), blauwe regen (Wisteria sinensis), Toverhazelaar (Hamamelis x intermedia), bolhortensia (Hydrangea macrophylla), Goudenregen (Laburnum anagyroides), kasturaboom (Cercidifilum japonicum) en een pimpernoot (Staphylea pinnata) ook gekend als “klootzakkenboom”, of toepasselijker “paternosterbollekensboom".

• Informatie verkregen tijdens inventarisatieproject agentschap Onroerend Erfgoed (2012).