Burgerhuis De Roomse Keizer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis De Roomse Keizer

• is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis De Roomse Keizer

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem

Beschrijving

Voormalig hotel, De Roomse keizer, uit 1710, toen drossaard Coolen op deze plaats, "Op de Stein", een huis bouwde, in 1750 door graaf Jan-Gobert gekocht als woning voor de rentmeesters; in 1722 werd het door dezelfde graaf als hotel ingericht; verkocht in 1779.

Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Gecementeerde, bakstenen lijstgevel met laat-classicistische gevelordonnantie uit eind 18de - begin 19de eeuw, op een kalkstenen plint en licht verhoogde begane grond; neoclassicistische gecementeerde ornamenten (eind 19de eeuw). Rechthoekige vensters met vlakke hardstenen omlijsting van hergebruikt materiaal (sponningbeloop van voormalige kruiskozijn). Rechthoekige deur met vlakke, hardstenen omlijsting en gecementeerde sluitsteen; kalkstenen trap. Beschilderde, bakstenen linkerzijgevel op verhoogde begane grond met aandaken en muurvlechtingen, voorzien van gesmeed ijzeren muurankers met krullen. De eerste bouwlaag is gecementeerd; rechthoekige vensters, deur met kalkstenen trap. In de rechterzijgevel bleef een mergelstenen waterlijst en een gesculpteerd, mergelstenen schouderstuk behouden.

Auteurs :  Schlusmans, Frieda