Kleine hoeve in U-vorm, daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. In de jaren 1950 kreeg de hoeve het karakter van een witgeschilderde villa (nu grijze kleurstelling) in hoevestijl. Rondom de hoeve is een overwegend landelijk gebied bewaard. De wegen zijn afgezoomd met hagen en opgaande bomen, waaronder enkele oude eiken. In de weides bij de hoeve werden recent boomgaarden (her)aangeplant.
Geschiedenis van de site
Op de Ferrariskaart van 1771-1778 zijn op de huidige locatie twee vrijstaande gebouwen nabij de straat aangeduid: het ene parallel met de straat, het andere haaks op de straat. Op de P.C. Popp-kaart van 1842-1880 en op de in 1884 en 1904 herziene kaarten van het Militair Cartografisch Instituut is de opstelling van de hoeve gewijzigd. De footprint van het volume parallel met de straat lijkt bewaard, terwijl het haakse volume afgebroken is en vervangen door een vrijstaand volume dieper op het perceel, eveneens parallel met de straat. De huidige U-vormige hoeveconfiguratie ontstond dan ook ten vroegste ná 1904. Mogelijk werden daarbij (delen van) de op de 19de-eeuwse kaarten aangeduide zuid- en noordvleugel door het inbrengen van een oostvleugel verbonden tot een U-vorm.
Stilistisch kan de verbouwing van kleine hoeve in U-vorm tot villa in hoevestijl in de jaren 1950 gesitueerd worden. Van die verbouwing getuigt de ombouw van het schuurtje (zuidvleugel) tot een garage met korfboogpoorten. Deze evolutie is afleesbaar in de straatgevel. Boven de linker korfboogpoort steekt immers nog een metalen latei van een vroegere lage (wagenhuis)poort. De centrale travee met rechter korfboogpoort met daarboven oculus vertoont een bouwspoor met houten latei. Waarschijnlijk stak hier oorspronkelijk de hoge schuurpoort.
Beschrijving
Kleine hoeve in U-vorm, daterend uit de eerste helft van de 20ste eeuw. In de jaren 1950 kreeg de hoeve het karakter van een villa in hoevestijl. De geverfde bakstenen gebouwen zijn gevat onder roodpannen zadeldaken. Fragmentair bewaarde erfgoedelementen zijn de beluikte muuropeningen, de korfboogpoorten onder baksteenstrekken, de oculi en de dakruiter op de oorspronkelijke woning. De vroegere indeling van het 19de-eeuw schuurtje blijft aan de straatzijde via bouwsporen herkenbaar. Kenmerkend is ook nog de blinde achtergevel van de oostvleugel.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: Vanneste P. 2024: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/teksten/439141 (geraadpleegd op ).
Volledig aangepaste U-vormige hoeve, opklimmend tot de 19de eeuw. Mooie inplanting in een groene omgeving. Geschilderde bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen, kunstleien).
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Hoeve in U-vorm [online], https://id.erfgoed.net/teksten/9763 (geraadpleegd op ).