erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID: 9764   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9764

Beschrijving

Vermoedelijk eertijds gesloten, heden U-vormige hoeve met bakstenen gebouwen opgericht op de drie zijden van een vierkant gekasseid erf, daterend uit de 19de eeuw. Inrijpoort opgenomen in het zuidwestelijk dienstgebouw.

Ten noordwesten, boerenwoning, dubbelhuistype, met één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen), 1845 gedateerd door middel van muurankers in de linker zijpuntgevel. Witgekalkte erfgevel van vier traveeën op gecementeerde plint. Gevelaflijning door middel van baksteenfries. Rechthoekige vensters voorzien van arduiinen lekdrempels en lateien. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting van arduin, op geprofileerde neuten. Achtergevel van vijf traveeën met rechthoekige vensters en getoogde deur in een beschilderde omlijsting van gesinterde baksteen met oren en bekronende druiplijst. Linker zijpuntgevel afgewerkt met muurvlechtingen; rechthoekige vensters.

Dienstgebouw in het verlengde van het woonhuis. Ten zuidwesten, aangepast dienstgebouw met witgekalkte erfgevel en zadeldak (golfplaten).

Ten noordoosten, dwarsschuur onder zadeldak (Vlaamse pannen) eveneens voorzien van witgekalkte erfgevel.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9764 (Geraadpleegd op 19-02-2020)