Afspanning Posterij

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning Posterij

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Afspanning Posterij met omgeving

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Posterij

Beschrijving

Zogenaamd "Posterij", voormalige afspanning voor diligences. Inplanting op de hoek met de Pardassenhoek. Gesloten hoeve met trechtervormig, gekasseid erf. Woonhuis aan de straatzijde en deels witgekalkte dienstgebouwen op gecementeerde of gepikte plint, daterend uit de 18de eeuw en 19de eeuw met latere aanpassingen.

Ten noordwesten, poortgebouw onder overstekend zadeldak (Vlaamse pannen) op houten schoorstukken, aansluitend bij aanpalende stalvleugel; inrijpoort gedateerd 1752 op de houten latei. Ten zuidwesten, woonhuis, volledig aangepast in de eerste helft van de 20ste eeuw. Verhoogde begane grond en muurankers met krul wijzen op de oude kern. Dubbelhuis van acht traveeën en één bouwlaag onder zadeldak met klokkenruiter en windwijzer (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Baksteenbouw met verwerking van simili-natuursteen voor deurtravee, negblokken en doorlopende bovendorpels der beluikte rechthoekige vensters. Deurtravee uitlopend op dakvenster. Korfboogdeur met bekronend oculus en opschrift "De Posterij"; dubbele steektrap van hardsteen met ingegrifte initialen en jaartal: P.I.D.C. 1845; ijzeren leuning. Aangepaste, witgeschilderde achtergevel met rechthoekige muuropeningen. Lagere aanpalende stalvleugel afgelijnd door kwarthol, bepleisterde daklijst onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankering van buitengewelf: I.D.P. 1768.

Zuidelijke stalvleugel, eveneens afgelijnd door kwartholle bepleisterde daklijst onder zadeldak (Vlaamse pannen); datering 177?, door middel van muurankers. Korfboogpoort in een omlijsting van zandsteen (negblokken). Deels gewijzigde muuropeningen in de erfgevel. Ten noordwesten stalvleugel onder zadeldak (Vlaamse pannen). Erfgevel door middel van muurankers gedateerd 1858; rechthoekige staldeur in een arduinen omlijsting met geprofileerd beloop; inscriptie op de latei: Constant De Clercq 1858. Resterende jaarankers D.C. aan de achtergevelzijde. Ten noordoosten, hogere dwarsschuur (19de eeuw) onder zadeldak (golfplaten), heden omgevormd tot feestzaal. Gedichte schuurpoorten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De ingegrifte initialen op de hardstenen steektrap “P.I.D.C.” verwijzen naar Petrus Joseph De Clercq, vanaf 1801 postmeester in De Posterij, nadat hij terugkeerde van de Slag bij Marengo, waar hij deel uitmaakte van de cavalerie van Napoleon. Hij was postmeester en magistraat in Grotenberge, landbouwer en brouwer. Zijn grote betrokkenheid in de gemeente blijkt ook uit het feit dat hij klei vanop zijn eigendom De Posterij schonk voor de bouw van de parochiekerk van Grotenberge in 1848-1855.

Constant De Clercq, die op de deuromlijsting van de stal vermeld is, was zijn zoon. Het jaartal “1858” dat naast zijn naam staat, verwijst wellicht naar het moment waarop hij postmeester werd. Hij nam de Posterij over van zijn vader, na diens dood in 1859.

• Informatie verkregen van Peter De Clercq, nazaat van de postmeesters (augustus 2020).