Molenhof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenhof

Beschrijving

Hoeve, gelegen naast de molen. Ten oosten, glooiend landschap (Pardassenhoek aansluitend bij Sint-Lievens-Esse) met gezicht op het zogenaamde "Hof te Leenhout". Gesloten hoeve met bakstenen gebouwen onder in hoogte afwisselende zadeldaken (pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig gebetonneerd erf. Inrijpoort opgenomen in het zuidoostelijk dienstgebouw. Ten noordoosten, boerenwoning, dubbelhuistype, van vijf traveeën en één bouwlaag, daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw (?). Lichtgeelgeschilderde erfgevel op gecementeerde plint en afgelijnd door houten daklijst. Rechthoekige vensters met sponning onder latere, houten lateien. Steekboogdeur in een omlijsting van gesinterde baksteen; houten tussendorpel en deurwaaier met schelpmotief. Achtergevel bekleed met gele en bruine geglazuurde tegels. Metalen klokkenruiter op het dak. Ten zuidwesten, lichtgeelgeschilderd dienstgebouw op gecementeerde plint met rechthoekige muuropeningen en laadvenster. Twee dienstgebouwen op de noordwestzijde. Dwarsschuur ten zuidoosten.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle