erfgoedobject

Stadswoning

bouwkundig element
ID
978
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/978

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Stadswoning
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk één breedhuis van vijf (?) traveeën en twee bouwlagen onder zeer steil zadeldak (mechanische en Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 17de eeuw, doch met gewijzigde voorgevelordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw (cementering met neoclassicistische decoratie).

Bakstenen gebouw met een licht verhoogde begane grond; gecementeerde voorgevel, voorzien van rechthoekige, aangepaste muuropeningen (tweede helft 19de eeuw). Mergelstenen kroonlijst op zware, mergelstenen consoles.

In de achtergevel (nummer 7) bleef de oorspronkelijke ordonnantie gaver bewaard: mergelstenen hoekband en dito kroonlijst, met tussen de hoger vermelde consoles een fries van ruiten en rechthoeken; gesmeed ijzeren muurankers met krullen. Op de benedenverdieping, een voormalig, kalkstenen kruiskozijn met negblokken en geprofileerde neg aan het bovengedeelte (kruis verdwenen); op de bovenverdieping, twee verbouwde kloosterkozijnen, het linker van kalksteen, het rechter van mergelsteen.

Zijgevels met aandaken en vlechtingen; in de linkerzijgevel, grote, S-vormige muurankers.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Herenstraat

 • Is deel van
  Oude kern Rekem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/978 (Geraadpleegd op )