erfgoedobject

Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

bouwkundig element
ID
9790
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9790

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistische kerk gelegen ten westen van de Gentse Steenweg. Omringend kerkhof met recente breukstenen muur en haag. Van de kerk uit de 12de eeuw bleef enkel het koor bewaard, aangepast in de 17de eeuw. De huidige kerk dateert van 1834.

De plattegrond ontvouwt een vierkante westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een rechthoekig koor van twee rechte traveeën met vlakke koorsluitingen, oostelijke sacristie. Koor van zandsteen op afgeschuinde plint; toren en schip: baksteenbouw op afgeschuinde plint van natuursteen. Bakstenen westgevel met toren onder ingesnoerde spits (leien). Rechthoekige deur geflankeerd door Toscaanse pilasters onder entablement. Bekronend rondboogvenster in witgeschilderde, gecementeerde omlijsting op arduinen lekdrempel; raam in ijzeren harnas; daarboven oculus en gekoppelde spitsboogvormige galmgaten. Schip onder leien zadeldak met aflijnende, getrapte baksteenfries; zelfde vensters als in westgevel. Koor onder steil zadeldak (leien) op kraagstenen; aangepaste rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en ramen in ijzeren harnas. Bakstenen oostmuur met aandak op schouderstukken en met Calvarie.

Mobilair: Schilderij: "Heilige Barbara wordt door Onze-Lieve-Vrouw met Kind gekroond met rozen", door J. Van Cleef, tweede helft van de 17de eeuw. Preekstoel (17de eeuw); communiebank door Verloo (18de eeuw); biechtstoel (18de en 19de eeuw); altaar uit de 19de eeuw. Doopvont (steen en koper). Orgel door Verhasselt (Brussel), orgelkast door Bolt (Zottegem).

  • VANDENBUSSCHE-VAN C., Fotorepertorium, Kanton Zottegem, Brussel, 1976, p. 22.

Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Kerkhof

Het ommuurde kerkhof van Leeuwergem staat ingetekend op de Ferrariskaart uit 1771-1778. De contouren wijzigden niet meer.

Op het vergroende kerkhof staan graftekens die dateren uit de 19de en de 20ste eeuw en aan alle lagen van de bevolking herinneren. Langsheen de kerkmuur staan diverse eclectische kruisvormige stèles en een classicistisch portiekgraf duidelijk toebehorend aan de elite. Verder verschillende gietijzeren kruisen, hardstenen kruisvormige stèles en voornamelijk stèles met zerken in art deco en modernisme. Ze zijn sober gedecoreerd en voorzien van porseleinfoto’s en applicaties. De naoorlogse vernieuwingen zijn te herkennen in het gebruik van mozaïek (Marie-Josée Goossens + 1971) en het gebruik van marmer (Mathilde Callebaut + 1965) vanaf de jaren 1960.

Het kerkhof werd bezocht in 2017.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Orgel

Het orgel werd in 1850 gebouwd door Verhasselt (Brussel). De orgelkast werd ontworpen door H. De Bodt (Zottegem). Andere bronnen vermelden M. Bodt (Zottegem). In 1929 werd het orgel getransformeerd door Leon Daem (Appelterre) en in 1970 door Henri Laureys (Ledeberg).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000552, Orgel Sint-Amanduskerk (S.N., s.d.).
Auteurs: May, Laura
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Afsluitingshaag rond kerkhof bij parochiekerk Sint-Amandus

  • Omvat
    Twee op stam gezette taxussen kerkhof Leeuwergem

  • Is deel van
    Sint-Eligiusplein


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9790 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.