Parochiekerk Sint-Amandus met omringend kerkhof

Beschrijving

Neoclassicistische kerk gelegen ten westen van de Gentse Steenweg. Omringend kerkhof met recente breukstenen muur en haag. Van de kerk uit de 12de eeuw bleef enkel het koor bewaard, aangepast in de 17de eeuw. De huidige kerk dateert van 1834.

De plattegrond ontvouwt een vierkante westtoren, een driebeukig schip van vier traveeën, een rechthoekig koor van twee rechte traveeën met vlakke koorsluitingen, oostelijke sacristie. Koor van zandsteen op afgeschuinde plint; toren en schip: baksteenbouw op afgeschuinde plint van natuursteen. Bakstenen westgevel met toren onder ingesnoerde spits (leien). Rechthoekige deur geflankeerd door Toscaanse pilasters onder entablement. Bekronend rondboogvenster in witgeschilderde, gecementeerde omlijsting op arduinen lekdrempel; raam in ijzeren harnas; daarboven oculus en gekoppelde spitsboogvormige galmgaten. Schip onder leien zadeldak met aflijnende, getrapte baksteenfries; zelfde vensters als in westgevel. Koor onder steil zadeldak (leien) op kraagstenen; aangepaste rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels en ramen in ijzeren harnas. Bakstenen oostmuur met aandak op schouderstukken en met Calvarie.

Mobilair: Schilderij: "Heilige Barbara wordt door Onze-Lieve-Vrouw met Kind gekroond met rozen", door J. Van Cleef, tweede helft van de 17de eeuw. Preekstoel (17de eeuw); communiebank door Verloo (18de eeuw); biechtstoel (18de en 19de eeuw); altaar uit de 19de eeuw. Doopvont (steen en koper). Orgel door Verhasselt (Brussel), orgelkast door Bolt (Zottegem).

• VANDENBUSSCHE-VAN C., Fotorepertorium, Kanton Zottegem, Brussel, 1976, p. 22.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Het orgel werd in 1850 gebouwd door Verhasselt (Brussel). De orgelkast werd ontworpen door H. De Bodt (Zottegem). Andere bronnen vermelden M. Bodt (Zottegem). In 1929 werd het orgel getransformeerd door Leon Daem (Appelterre) en in 1970 door Henri Laureys (Ledeberg).
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000552, Orgel Sint-Amanduskerk (S.N., s.d.).
Auteurs : May, Laura