Twee hoeven

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zottegem
Deelgemeente Oombergen
Straat Kottemstraat
Locatie Kottemstraat 1-3, Zottegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zottegem (actualisaties: 19-04-2007 - 03-05-2007).
  • Adrescontrole Zottegem (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Zottegem (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Twee aaneengesloten hoeven

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Twee aaneengeloten hoeven gelegen op een helling in een beboomd landschap. Hier bevond zich voorheen het omwalde kasteel van Oombergen, verwoest tijdens de godsdiensttroebelen. Wederopgebouwd als grote herenhoeve in het eerste kwart van de 17de eeuw. Huidige toestand: twee aaneengesloten, enigszins verwaarloosde hoeven met bakstenen, okergeschilderde gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom gekasseide binnenplaatsen. Gedempte omwalling; het tracé van de kasteeldreef naar de kerk en naar Cotthem bleef bewaard.

Nummer 66, semi-gesloten hoeve met ijzeren hek ten zuidoosten; grotendeels 19de-eeuws uitzicht. Ten noordwesten, boerenhuis van het enkelhuistype met één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak. Ten noordoosten, recente stalvleugel.

Nummer 68, gesloten hoeve met gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats met linde in het midden. Ten zuidoosten, in het verlengde van de dwarsschuur, ijzeren inrijpoort. Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zes traveeën onder geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Rechthoekige muuropeningen in vlakke gepleisterde omlijstingen. Arduinen lekdrempels. Achtergevel met puntgevel met groot getoogd venster, deels met zandstenen negblokken; verder recente muuropeningen. Interieur met ingebouwde koepel.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Oombergen

Oombergen (Zottegem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.