Boerenburgerhuis van voormalige hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis van voormalige hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, belangrijk volume met aangepaste en nieuwe gebouwen gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats. Ten zuidoosten, inrijpoort en voetgangersdeur opgenomen in de dwarsschuur gelegen aan de straatkant; 1845, verankerd jaartal in de topgevel.

Ten zuidwesten, boerenburgerhuis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Gecementeerde en beschilderde baksteenbouw afgelijnd door gepleisterde en geschilderde negblokken. Middenrisaliet met imitatiebanden. Getoogde muuropeningen in geprofileerde omlijstingen. Voorheen beluikte vensters op arduinen lekdrempels. Gecementeerde zijpuntgevels. Rechts, lagere aanbouw onder afgewolfd zadeldak. Erfgevel met grosso modo zelfde ordonnantie als voorgevel; deur in aanbouw. Gecementeerde zijpuntgevels.

Ten zuidoosten, grijsgeschilderde bakstenen dwarsschuur onder zadeldak van 1845, voorzien van halve radvensters en twee rechthoekige poorten. Links, recente garage. Ten noordwesten en ten noordoosten; respectievelijk aangepaste en nieuwe dienstgebouwen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De ten zuidoosten van het boerenburgerhuis gelegen dwarsschuur van 1845 is gesloopt. Ook de dienstgebouwen zijn verdwenen. Alleen het boerenburgerhuis bleef bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els