Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve (eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw) met bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats. Toegankelijk via een hek tussen hekpijlers. Boerenhuis (nok loodrecht op de straat), van één bouwlaag, vijf traveeën. Getoogde muuropeningen. Deur in omlijsting van gesinterde bakstenen, onder druiplijst (eind 18de eeuw ?). Licht getoogde vensters; ramen voorheen met roedeverdeling, heden vernieuwd houtwerk.

Links, stal van drie traveeën onder doorgetrokken zadeldak. Ten noorden stal uit het vierde kwart van de 19de eeuw. Ten oosten bakhuis (vierde kwart van de 18de eeuw ?) met houten muurankers, houten vensterkozijn en rechthoekige deur onder houten latei; zijpuntgevels met aandaken en muurvlechtingen. Ten zuiden dwarsschuur (golfplaten) met rechthoekige veldpoort onder houten latei; achtergevel en gedeelte van voorgevel met houten bebording. Rechter zijpuntgevel van stal gedateerd 1816 door middel van muurankers; aanbouw onder lessenaarsdak aan erfzijde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle