erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
981
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/981

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Hoekhuis
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis, gelegen op de hoek van de Engelenstraat, vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met linkerschild (Vlaamse pannen), uit het midden van de 19de eeuw.

Verankerde, bakstenen lijstgevel op licht verhooogde begane grond met lage, kalkstenen plint met keldergaten. Rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels, op de eerste bouwlaag beluikt, blind in de halve verdieping. Rechthoekige deur met hardstenen omlijsting op neuten; kalkstenen trap. Rechterzijgevel met aandak. Achter het woonhuis een aantal bakstenen dienstgebouwen onder pannen zadeldaken, die zich uitstrekken langsheen de Engelenstraat tot aan de Groenplaats.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Herenstraat

 • Is deel van
  Oude kern Rekem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/981 (Geraadpleegd op )