Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Sint-Goriks-Oudenhove

Beschrijving

Gesloten hoeve gelegen op een hellend terrein ten oosten van de kerk, aan de hoek van de straatvormige uitloper van het Kruiswaterplein. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf dat heden in twee is verdeeld door middel van betonplaten. Rechthoekige inrijpoort opgenomen in westelijk dienstgebouw; aan erfzijde is nog een gedeelte zichtbaar van een zandstenen korfboog.

Boerenwoning met kern uit de 18de eeuw met gesmeed ijzeren dakruiter. Eén bouwlaag en zes traveeën (nok loodrecht op de straat). Witgeschilderde erfgevel op gepikte plint; rechthoekig keldergat links en verhoogde begane grond. Getoogde vensters met luikwervels; nieuwe rechthoekige deuropening. Zandstenen rondboogdeur in linker zijgevel.

Iets lagere aanleunende stal (ten westen) van twee traveeën met rechthoekige deur en kelderdeur. Beraapte linker zijpuntgevel op hoge grijsgeschilderde zandstenen sokkel; gedateerd 1781 door middel van muurankers; sierankertje in top; vernieuwde rechthoekige benedenvensters en twee houten kozijnen in bovenverdieping. Westelijke stal gedateerd 17..., door middel van ingemetste zandsteen in noordelijke muur. Muurankers met kram en krul; steekboogvormige muuropeningen. Ten oosten stal uit de tweede helft van de 19de eeuw; rechthoekige veldpoort en muuropeningen. Ten zuiden dwarsschuur onder bedaking van golfplaten; twee rechthoekige poorten onder houten lateien (tweede helft van de 19de eeuw).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle