Boerenburgerhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenburgerhuis

Beschrijving

Fraai boerenburgerhuis met recentere aanhorigheden, gegroepeerd rondom een onverharde binnenplaats; blikvanger in de noordoostelijke wand van de dorpskom. Ommuurd voortuintje met hekje met siervazen, drie bomen ervoor. Dubbelhuistype van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldaken (leien), uit eind 18de eeuw. Bepleisterde en geschilderde, verankerde lijstgevel op arduinen, beschilderde plint. Horizontale geleding door middel van doorlopende lekdrempels en puilijst. Segmentboogvormige muuropeningen. Beluikte benedenvensters in vlakke omlijsting met trapezoïdale sleutel. Bovenvensters in geprofileerde omlijsting, cartouchesluitsteen. Deur in geprofileerde omlijsting met neuten en imposten, trapezoïdale sleutel, strekse druiplijst. Bekronend balkon en deurvenster met maskerkop als sluitsteen. Gecementeerde van schijnvoegen voorziene erfgevel met segment boogvormige muuropeningen. Bakstenen zijgevels met muurvlechtingen. Links, éénlaagse aanbouw van twee traveeën, onder lessenaarsdak. Links, haakse aanbouw met rondboogvormige muuropeningen (voormalig koetshuis), verder recente aanhorigheden.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle