erfgoedobject

IJsfabriek, fruit- en koelruimten De Looze

bouwkundig element
ID
9826
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9826

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige ijsfabriek, fruit- en koelruimten De Looze, opgericht in 1924, buiten bedrijf sedert 1966. Bakstenen constructies met gecementeerde gevels, van één tot twee bouwlagen, voornamelijk onder zadeldaken (Vlaamse pannen). De ijsproduktie (circa 5.000 kg/dag) gebeurde in het centrale gedeelte onder drie aanleunende zadeldaken met nok loodrecht op de straat, en met rechthoekige muuropeningen onder I-balk met rozetten. De recentere betonconstructie, uiterst links, was bestemd voor het lossen en laden, voornamelijk van fruit. Van de technische installatie resten nog twee Lebrun-compressoren (circa 1932 - vroeger vier in bedrijf), de pekelkuipen en een aantal buizenstelsels. De vroegere armgasmotor werd nog voor de tweede wereldoorlog door de nu nog aanwezige elektromotoren vervangen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: IJsfabriek, fruit- en koelruimten De Looze [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9826 (Geraadpleegd op )