erfgoedobject

IJsfabriek, fruit- en koelruimten De Looze

bouwkundig element
ID
9826
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9826

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalige ijsfabriek, fruit- en koelruimten De Looze, opgericht in 1924, buiten bedrijf sedert 1966. Bakstenen constructies met gecementeerde gevels, van één tot twee bouwlagen, voornamelijk onder zadeldaken (Vlaamse pannen). De ijsproduktie (circa 5.000 kg/dag) gebeurde in het centrale gedeelte onder drie aanleunende zadeldaken met nok loodrecht op de straat, en met rechthoekige muuropeningen onder I-balk met rozetten. De recentere betonconstructie, uiterst links, was bestemd voor het lossen en laden, voornamelijk van fruit. Van de technische installatie resten nog twee Lebrun-compressoren (circa 1932 - vroeger vier in bedrijf), de pekelkuipen en een aantal buizenstelsels. De vroegere armgasmotor werd nog voor de tweede wereldoorlog door de nu nog aanwezige elektromotoren vervangen.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Over deze site verscheen volgend artikel:

  • DE LOOZE D. 2019: De ijsfabriek en koelinrichting De Looze in Strijpen, Zottegems Genootschap voor Geschiedenis en Oudheidkunde, Handelingen XIX, 225-240.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: IJsfabriek, fruit- en koelruimten De Looze [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9826 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.