erfgoedobject

Sint-Andrieskapel met linden

bouwkundig element
ID: 9831   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9831

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Andrieskapel
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • omvat de aanduiding als beschermd monument Sint-Andrieskapel
  Deze bescherming is geldig sinds 07-12-1983

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Sint-Andrieskapel met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 07-12-1983

Beschrijving

Gelegen tegenover de Molenkouter en beschaduwd door linden. Voormalig bedevaartsoord om een man en goed weer te krijgen en koortsen af te weren. Rechthoekig gebouw met driezijdige sluiting, in traditionele stijl onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien), uit de 17de tot 18de eeuw. Baksteenbouw met lelieankers; zandstenen sokkel en hoekstenen. Topgevel afgewerkt met aandak en muurvlechtingen; korfboogpoort met hoekstenen, geprofileerde druiplijst; rondboognis erboven met Sint-Andreasbeeld, omlijsting met spiraalversiering met oren. Vernieuwde korfboog, nis en bovenste hoekstenen. Groot oculus in elke zijgevel. Tongewelf.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978

Aanvullende informatie

In de apsis bevindt zich een gepolychromeerd houten barokaltaar in halfreliëf. Twee halfzuilen met composietkapitelen en siervazen dragen een bekroning met korfboog.

De kapel is gelegen aan de Sint-Andriessteenweg, in het verlengde van de Molenkouter, waarvan ze de perspectiefafsluiter vormt. Aan de zuidwestzijde wordt de kapel begrensd door akkers en weiland.

 • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000717, Sint-Andrieskapel (S.N., 1983).
Auteurs : May, Laura
Datum: 10-06-2015

Relaties

 • Omvat
  Twee kapellinden bij Sint-Andrieskapel

 • Is deel van
  Strijpen

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sint-Andrieskapel met linden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9831 (Geraadpleegd op 23-09-2020)