• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Vrij imposante hoeve uit de 19de eeuw, ingeplant aan de straat. Het woonhuis en de oudere witgekalkte bakstenen dienstgebouwen op gepikte plint onder gewone en afgesnuite zadeldaken (pannen), zijn gegroepeerd rondom en op een rechthoekig gekasseid erf. Overluifelde inrijpoort ten noordoosten.

Ten noordwesten, boerenwoning van het dubbelhuistype; vijf traveeën en twee verdiepingen. Erfgevel met licht verhoogde begane grond. Getoogde vensters; rechthoekige keldergaten. Rechthoekige deur in een vlakke omlijsting van arduin; metalen bovenlichttracering en steektrap. Rechter zijpuntgevel afgelijnd met baksteenfries.

Links, aanpalend lager woongedeelte (deel van het oorspronkelijke woonhuis?) van twee traveeën en twee verdiepingen afgelijnd met overhoekse muizentandfries. Rechthoekige en getoogde muuropeningen.

Lagere dienstgebouwen links, in het verlengde van het woonhuis. Ten zuidoosten, lange stalvleugel afgelijnd met overhoekse muizentandfries en geritmeerd door lisenen. Twee korfboogpoorten met druiplijst in de uiterste travee; voorts rechthoekige en getoogde muuropeningen. Rechterzijde uitgebreid met zadeldak in overstek op bakstenen pijlers. Dwarsschuur en lange stalvleugel respectievelijk op de noordoost- en zuidwestzijde. Twee symmetrische dienstgebouwen onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de noordoost- en zuidwestzijde). Ten noorden, nabij de inrijpoort, vervallen houten dienstgebouw onder zadeldak (pannen).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle