erfgoedobject

Herenhuis uit 1884

bouwkundig element
ID
9853
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9853

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis uit 1884
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Velzeke-Ruddershove
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Herenhuis met voortuin, muur en fraai hek, opgetrokken ten zuidwesten van het "Schaliënhof". Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), gedateerd 1884 op de deursluitsteen. Bepleisterde en lichtgeel geschilderde lijstgevel op hoge arduinen plint; aflijnende geblokte hoekpilasters en dito middenrisaliet. Arduinen puilijst, doorlopende lekdrempels op bovenverdieping en hoofdgestel met cordon, tand- en gekorniste kroonlijst op uitgewerkte modillons tussen casementen als horizontaliserende elementen. Getoogde vensters, op de bovenverdieping gevat in een riemomlijsting met versierde sluitsteen. Getoogde vleugeldeur met geprofileerd beloop en gedateerde sluitsteen, gevat in een rechthoekige arduinen omlijsting met gestrekte druiplijst; houten tussendorpel en sierlijke gesmeed ijzeren waaier in het bovenlicht. Eénlaagse bijbouw links, van twee traveeën onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Dorpskern Velzeke-Ruddershove

 • Is deel van
  Paddestraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis uit 1884 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9853 (Geraadpleegd op )