Herenhuis uit 1884

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis uit 1884

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Velzeke-Ruddershove

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Velzeke-Ruddershove

Beschrijving

Herenhuis met voortuin, muur en fraai hek, opgetrokken ten zuidwesten van het "Schaliënhof". Dubbelhuis van vijf traveeën en twee verdiepingen onder zadeldak (nok parallel aan de straat), gedateerd 1884 op de deursluitsteen. Bepleisterde en lichtgeel geschilderde lijstgevel op hoge arduinen plint; aflijnende geblokte hoekpilasters en dito middenrisaliet. Arduinen puilijst, doorlopende lekdrempels op bovenverdieping en hoofdgestel met cordon, tand- en gekorniste kroonlijst op uitgewerkte modillons tussen casementen als horizontaliserende elementen. Getoogde vensters, op de bovenverdieping gevat in een riemomlijsting met versierde sluitsteen. Getoogde vleugeldeur met geprofileerd beloop en gedateerde sluitsteen, gevat in een rechthoekige arduinen omlijsting met gestrekte druiplijst; houten tussendorpel en sierlijke gesmeed ijzeren waaier in het bovenlicht. Eénlaagse bijbouw links, van twee traveeën onder afgesnuit zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle