Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Velzeke-Ruddershove

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Velzeke-Ruddershove

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Semigesloten hoeve ingeplant aan de straat. Witgekalkte bakstenen gebouwen op gepikte plint, uit de 18de en de 19de eeuw, gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt en pomp. Inrijpoort opgenomen in het dienstgebouw ten zuidoosten.

Boerenwoning van het dubbelhuistype, van zes traveeën en één verdieping onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen), uit de tweede helft van de 18de eeuw. Erfgevel met verhoogde begane grond. Voorheen beluikte, getoogde vensters met sponning en latere arduinen lekdrempels; twee rechthoekige vensters onder houten latei, aanpassingen uit de 19de eeuw. Getoogde deur en steektrap. Kleine getoogde vensters met sponning, twee beluikte rechthoekige vensters onder houten latei (19de eeuw) en getoogde deur in de achtergevel. Sporen van vlechtingen in de zijpuntgevels.

Ten noordoosten, stalvleugel onder vrij steil zadeldak in overstek (Vlaamse pannen); rechthoekige en getoogde muuropeningen; veldpoort. Lagere stalvleugel met zadeldak (Vlaamse pannen) en gelijkaardige muuropeningen op de zuidoostzijde. Op de zuidwestzijde, dwarsschuur eveneens onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Aangepast Heilig Hart-wegkapelletje onder zadeldak aan de straatzijde.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle