erfgoedobject

Stadshoeve

bouwkundig element
ID
986
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/986

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadshoeve
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Ruime stadshoeve, gelegen op de plaats waar de carmelieten in 1679 een woonhuis met kapel bouwden (hoek Engelenstraat).

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Het huidig uitzicht is het resultaat van verschillende verbouwingen en aanpassingen; de kern klimt waarschijnlijk op tot 1679 (muurankers), doch de huidige ordonnantie dateert uit de 19de eeuw, met recente restauratie of aanpassing in laat-classicistische stijl van de benedenverdieping.

Bakstenen lijstgevel op recente, hardstenen plint. Rechthoekige benedenvensters in een hardstenen omlijsting; getoogde bovenvensters. Recente, licht getoogde deur in een rechthoekige, hardstenen omlijsting met profilering, neuten en sluitsteeen. Rechterzijgevel met aandak en muurvlechtingen.

Aan de zijde van de Engelenstraat, de overblijfselen van de dienstgebouwen, waarvan alleen de buitenwand resteert; in de sluitsteen van de poort de datering G.H.1875; dit verwijst waarschijnlijk naar een restauratie of verbouwing, aangezien de gebouwen op identiek dezelfde wijze voorkomen in de Atlas van de Buurtwegen (1846).


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Herenstraat

 • Is deel van
  Oude kern Rekem


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadshoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/986 (Geraadpleegd op )