erfgoedobject

Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin

bouwkundig element
ID
9865
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9865

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

  • is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Pastorie met tuin
    Deze bescherming is geldig sinds 01-10-1980

Beschrijving

Herenhuis met voortuintje en hek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), uit de 19de eeuw. Beraapte voorgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in een vlakke beschilderde omlijsting, beluikt op de begane grond. Rechthoekige deur met afgeronde hoeken gevat in een vlakke omlijsting van arduin. Achteruitspringende, lagere rechts gelegen bijbouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Links, dienstgebouw van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen). Gevelritmering door korfboogarcaden op pilasters; rechthoekige muuropeningen onder ijzeren I-balken in de spaarvelden.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978

Aanvullende informatie

Het gebouw, met voortuin en grote lusttuin achteraan, is de gewezen pastorie van Velzeke. De pastorie is al enkele decennia in privébezit. Het huis heeft een klassieke indeling: middengang met aan beide zijden kamers. De tuin achter het huis is grotendeels grasvlakte met verscheidene bomen.

  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000613, Provinciebaan 103: huis met aanpalende tuin, (S.N., s.d.).
Auteurs : May, Laura
Datum: 05-06-2015

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Pastorie Sint-Martinusparochie met tuin [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9865 (Geraadpleegd op 25-06-2021)