Parochiekerk Sint-Rumoldus

Beschrijving

Niet-georiënteerde, driebeukige neogotische kruiskerk met vierkante zuidwest-gerichte toren, naar ontwerp van L. Blomme van 1883-1884. Opgetrokken in 1885-1886. Herstelling naar ontwerp van W. Toubhans van 1975; uitgevoerd in 1979-1981.

Basilicale opstand met schip van vier traveeën, transept van één uitspringende travee en lager koor van twee rechte traveeën met halfronde sluiting en twee zijkapellen. Sacristie ten noordoosten.

Sobere bakstenen kerk op afgeschuinde sokkel; natuursteen voor decoratieve elementen (dekplaten, kordons en steigergaten). Afdekkende leien zadel- en lessenaarsdaken met overluifelde dakluiken (drielobmotief). Traveeën in de zijbeuken geritmeerd door steunberen; toren en transept met versneden steunberen op de hoekpunten. Overwegend spitsbogige muuropeningen. Uitspringende vierkante zuidwesttoren van drie geledingen onder ingesnoerde leien naaldspits; doorlopende kordons en steigergaten. Eenvoudige verdiepte spitsboogpoort met neogotisch maaswerk in het boogveld, hogerop gekoppelde spitsboogvensters en roosvenster; gekoppelde spitsbogige galmgaten. Ten noordoosten uitspringende driekwartronde traptoren met rechthoekige muuropeningen, op vierkante basis. Doopkapel ten noordwesten en zijportaal ten noordoosten van toren. Portaal, transept en sacristie afgesloten door respectievelijk tuit-en puntgevels. Overigens lijstgevels.

Interieur deels van baksteen, deels beschilderd. Schip met spitsboogarcade op zware ronde zuilen met arduinen vierkante sokkel en bladwerkkapiteel; houten spitstongewelf op Korintische colonnetten. Koor met houten spitston-en straalgewelf opgevangen door schalken. Zijkapellen met kruisgewelf.

Mobilair. Schilderij: Anna verklaart Maria de Heilige Schrift, getekend Manseriez(?), uit de 19de eeuw.

Neogotisch meubilair: hoofdaltaar van Franse steen (vierde kwart 19de eeuw); zijaltaren van hout en steen (circa 1886); preekstoel van eik en steen (vierde kwart 19de eeuw); orgel naar ontwerp van J. Stevens (1909).

• Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen, Archief, Doorsneden en plattegrond naar ontwerp van L. Blomme, 1883-1884.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Kerken, Berlaar, Sint-Rumoldus, 4.
  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Lier, Brussel, 1976, p. 17.