• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Leegstaande hoeve met losstaande bestanddelen op de hoek met Venushoek, opklimmend tot 1687, gedeeltelijk herbouwd circa 1882. Niet afgebakend terrein met centraal aarden erf: woonstalhuis ten zuiden, schuur met aansluitend wagenhuis ten westen (circa 1899); kleine bijgebouwen ten oosten.

Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag, op gecementeerde of gepikte plint, onder zadeldaken (Vlaamse of mechanische pannen).

Woonstalhuis, schuin ingeplant ten opzichte van straat, met zuidgevel van vier + vier traveeën; aan noordoostzijde onderkelderde woning met aangepaste, rechthoekige beluikte vensters met arduinen latei en lekdrempel. Rechthoekige deur onder houten latei. Uiterst rechts gedicht rondboogdeurtje. Jaartal 1687 van gesinterde baksteen. Witgekalkte muurband, onderbroken voor twee, oorspronkelijk drie, kleine rechthoekige houten luiken, onder de daklijst. Links breder uitgebouwd en vernieuwd stalgedeelte. Rechter zijgevel met deels bewaarde muurvlechtingen; deels aangepaste openingen; oculus en gedicht rondboogvenster in top. Noordgevel met overstek (erfzijde) en bijgebouwen met overwegend aangepaste muuropeningen. Tweebeukige langsschuur (nok evenwijdig aan straat) van drie traveeën en aansluitend wagenhuis van drie traveeën; afbraak voorzien (1989). Bewaarde houten stijlen in bijgebouw.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1882/55, 1899/23.