Herenhuis met lijstgevel

Beschrijving

Dit enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak dateert uit het tweede decennium van de 19de eeuw.

De gecementeerde, horizontaal belijnde lijstgevel wordt gemarkeerd door links een poortrisaliet met onversierde hoekpijlers en vernieuwde poortvleugels. De gelijkvloerse verdieping is uitgewerkt met kussenvormige imitatiebanden en de diefijzers vóór de vensters vertonen aan de empirestijl ontleende kenmerken, zoals de pijlpunten. De vensters van de eerste verdieping zijn omlijst door vlakke pilasters met composietkapitelen die een latei met rozet tussen liggende palmetmotieven dragen. Boven de poort zijn aan weerszijden van het venster de penanten uitgewerkt met twee pilasters die een bredere latei dragen. Het bovenste venster van de geaccentueerde poorttravee is tussen twee gelijkaardige pilasters gevat, terwijl de overige vensters hier van een eenvoudiger licht geprofileerde omlijsting zijn voorzien. De kroonlijst is uitgewerkt met een door houten gootklossen geritmeerde tandlijst die zich boven een geprofileerde cordonlijst bevindt.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs: Van den Bossche, Hedwig

Aanvullende informatie

Het burgerhuis werd volgens een bouwaanvraag van 1927 verbouwd in opdracht van de ‘Gentsche Bank voor Handel en Nijverheid’. De plannen waren ondertekend door de in Gent gevestigde architecten Alexander Vermeulen en Michel Bauwens. De bouwplannen wijzen erop dat de 19de-eeuwse gevel eerder sober was uitgewerkt. De aflijnende pilasters op de gelijkvloerse en eerste verdieping van de poorttravee waren toen quasi de enige decoratie. De verbouwing van 1927 was aldus bepalend voor de huidige decoratieve afwerking van de straatgevel, zoals bijvoorbeeld de imitatiebanden op de begane grond, de diefijzers voor de benedenvensters, de decoratieve omlijstingen van de bovenvensters, en de versierde lateien van de vensters op de eerste verdieping. De herinrichting van het interieur tot bankkantoor, die ook op de plannen is uitgewerkt, is vermoedelijk niet bewaard.

• Stedelijk Archief Aalst, Bouwvergunningen, BV 1927/045.
  • Informatie verkregen van Jan Louies (3 mei 2020).