Teksten van Herenhuis met lijstgevel

Herenhuis met lijstgevel (1997)

Dit enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak dateert uit het tweede decennium van de 19de eeuw.

De gecementeerde, horizontaal belijnde lijstgevel wordt gemarkeerd door links een poortrisaliet met onversierde hoekpijlers en vernieuwde poortvleugels. De gelijkvloerse verdieping is uitgewerkt met kussenvormige imitatiebanden en de diefijzers vóór de vensters vertonen aan de empirestijl ontleende kenmerken, zoals de pijlpunten. De vensters van de eerste verdieping zijn omlijst door vlakke pilasters met composietkapitelen die een latei met rozet tussen liggende palmetmotieven dragen. Boven de poort zijn aan weerszijden van het venster de penanten uitgewerkt met twee pilasters die een bredere latei dragen. Het bovenste venster van de geaccentueerde poorttravee is tussen twee gelijkaardige pilasters gevat, terwijl de overige vensters hier van een eenvoudiger licht geprofileerde omlijsting zijn voorzien. De kroonlijst is uitgewerkt met een door houten gootklossen geritmeerde tandlijst die zich boven een geprofileerde cordonlijst bevindt.


Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.
Auteurs:  Van den Bossche, Hedwig
Datum: 1997


Je kan deze pagina citeren als: Van den Bossche, Hedwig: Herenhuis met lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/174609 (geraadpleegd op 16-04-2021)


Herenhuis met lijstgevel (1978)

Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder een zadeldak. Gecementeerde, horizontaal belijnde lijstgevel gemarkeerd door linker poortrisaliet. Rechthoekige muuropeningen met empire-inslag in de versieringsmotieven. Rechts, aanpalende muur met rondboogpoort; bekronend opschrift "Hespenhandel".


Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N1 (A-G), Brussel - Gent.
Auteurs:  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum: 1978


Je kan deze pagina citeren als: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle: Herenhuis met lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/teksten/99 (geraadpleegd op 16-04-2021)