Pyp Toeback

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Pyp Toeback werd in 1948 gebouwd op de scheepswerf Van de Voorde in Antwerpen. Het schip werd als zeiljacht in geklonken staal gebouwd voor en naar de plannen van kartonondernemer Edgard De Graef uit Antwerpen. De naam van het schip werd ontleend aan een plaats in de polder op de Antwerpse linkeroever. Tijdens de Spaanse belegering van Antwerpen in 1685 was dit een strategische plaats. De geul verdween door de bedijkingswerken na de waterramp van 1953. De locatie komt min of meer overeen met het huidige natuurgebied Blokkersdijk.

Volgens de overlevering zou de Pyp Toeback niet zijn afgewerkt bij de bouw. Het schip lag enkele jaren op de Leie als buitenverblijf. Eind jaren 1970 werd het schip, volgens de huidige eigenaar, gekocht door Staf Ghysemans die de Pyp Toeback op orde liet brengen op de werf van Verras in Paal (Nederland). Het schip had toen de havens van Veere en Paal als thuisbasis. De huidige eigenaar kocht het schip in 1991.

Eigenaars:

• De eerste eigenaars zijn niet bij naam gekend.
  • circa 1978-1991: Staf Ghysemans.
  • Sinds 1991 de huidige particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1948.

Werf: Van de Voorde in Antwerpen.

Functie: Gebouwd als zeiljacht.

Vaargebied: Schelde en Zeeuwse wateren.

Romp: De romp bestaat uit geklonken staal. Het schip werd gebouwd naar de vorm van de hoogaars, een typisch Zeeuws vissersschip.

Tuigage: De Pyp Toeback is kottergetuigd. Het grootzeil meet 42,19 m², de fok 28,54 m² en de kluiver 8,56 m². Er zit ook een halfwinder in de zeilgarderobe.

• Mondelinge informatie van de eigenaar verstrekt tijdens Oostende voor Anker 2011.

Auteurs: Van Dijck, Maarten