Broomside

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Motorjacht Broomside

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Broomside werd, samen met vijf gelijkaardige schepen, in 1940 in Groot-Brittannië gebouwd. De eerst gekende eigenaar is de familie Adelmeijer die het motorjacht, dat toen Ramille II was gedoopt, ongeveer 15 jaar in zijn bezit had. Zij herdoopten het jacht tot Houten Klaas. Verder is ook geweten dat Jeroen Vos het schip restaureerde rond 2003. Later wijzigde een volgende eigenaar de naam tot Broomside. Het schip heeft in de jaren 1970 lange tijd in Leuven gelegen, daarna verhuisde het naar Utrecht en sinds 2006 ligt de Broomside in Mechelen. Het is een voorbeeld van de aandacht voor Britse jachtontwerpen in de Lage Landen vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Namen en eigenaars historisch:

• 1940-1977: onbekende eigenaar(s).
  • 1977-1992: familie Adelmeijer (Nederland).
  • 1992-2003: familie Vos (Nederland).
  • 2003-2006: Peter Marijnen.
  • 2006-2011: Ignace Marchoul.
  • 2011-2017: familie Joke Bosschaert.
  • Sinds januari 2017: de huidige particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1940.

Werf: C.J. Broom and Sons - Brundall (bij Norfolk - Groot-Brittannië).

Functie: Pleziervaart.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Houten huidgangen met koperen nagels op eiken spanten bevestigd. De opbouw van de Broomside is in Hondurasmahonie.

Motoren: Twee Perkins 4108M dieselmotoren van telkens 47 pk die ieder een eigen schroef aandrijven. De motoren zijn uit 1965.

Interieur: De indeling van achter naar voren bestaat uit een kombuis, een salon, een stuurhut met deuren, een voorhut en een toilet. Het jacht heeft vijf slaapplaatsen.

• Informatie verkregen van Jeroen Vos (5 en 7 juni 2017).
  • Informatie verkregen van Ignace Marchoul (2013).
  • VAN 'T SPIJKER J.A.; BOSHUIZEN-HOEK T.H.; e.a. (2003). Varende motorjachten uit het begin van de pleziervaart. Lelystad-Emmeloord-Groningen, 65.

Auteurs: Van Dijck, Maarten; Vaes, Janne