Den Oeden Schobiak

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: Het schip werd in 1899 in Sneek (Friesland) gebouwd. Het vaartuig deed dienst als vrachtschip voor het vervoer van turf en bloembollen tot in 1940. Rond die periode werd het schip verlaten. Volgens de overlevering bij het schip, heette Den Oeden Schobiak aanvankelijk de Vrouwe Johanna. Eén van de volgende eigenaars doopte het schip om tot de Drie Gebroeders.

In 1963 werd het schip, dat ondertussen als de Libra door het leven ging, eigendom van Jan Neve. Op dat ogenblik bleef van het schip enkel de romp en het roer over. Jan Neve restaureerde het schip dat voortaan dienst deed als pleziervaartuig. De huidige eigenaar kocht het schip in augustus 1999.

Eigenaars:

• Eerste eigenaars onbekend.
  • 1963-1999: Jan Neve.
  • Sinds 1999 eigendom van de huidige particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1899.

Werf: Den Oeden Schokiak werd gebouwd op een niet nader bepaalde werf in Sneek (Nederland).

Functie: Het schip voer aanvankelijk als vrachtschip; vanaf 1963 werd het ingezet als pleziervaartuig.

Vracht: Turf en bloembollen voor 1940.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Den Oeden Schobiak is een tjalk. De opbouw, mast en uitrusting dateert van de restauratie na 1963.

Motor: Een DAF 575 dieselmotor van 73,5 kw.

Interieur: De binnenzijde van het schip werd bewoonbaar gemaakt.