Mentjen

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Mentjen is een Brabantse boot, een open eikenhouten bijboot. Brabantse boten werden tussen ongeveer 1840 en 1940 gebouwd als bijboten van binnenschepen. Meestal werden ze geroeid, maar ze konden ook met een zeiltuig worden uitgerust om op de Schelde te vissen.

De Mentjen werd in 1935 bij Pochette in Temse gebouwd. Het roeibootje werd zo genoemd naar de roepnaam van de meester-scheepsmaker Emmanuel Annemans op de scheepswerf Van Damme in Baasrode. De Mentjen was lange tijd eigendom van de Baasroodse schipper Pierre Van Keer. In 1970 werd het bootje gekocht door Jan Annemans die een zeiltuig voorzag. De bijboot werd gedurende ongeveer dertig jaar meerdere malen verkocht. Uiteindelijk kocht Jan Annemans de Mentjen terug aan om te vermijden dat het bootje als bloembak zou worden gebruikt. Na een twee jaar durende restauratie werd de boot in 2010 terug te water gelaten. De Mentjen deed daarna een tijdlang dienst als bijboot van de Baasroodse spits Esmeralda. Nu ligt het vaartuig in Baasrode op het droge.

Eigenaars:

• Wellicht eerste eigenaar: Pierre Van Keer.
  • Vanaf 1970: Jan Annemans.
  • Onbekende eigenaars.
  • Vanaf een bepaald ogenblik opnieuw Jan Annemans.
  • Sinds 2010: Jelle Annemans.

Bouwjaar: 1935.

Werf: Pochette in Temse.

Functie: Bijboot, vandaag van de motorspits Esmeralda.

Vaargebied: Kanalen.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Mentjen werd in eik gebouwd. De Brabantse bijboten waren heel robuuste vaartuigen omdat ze achter binnenvaartschepen aan werden gesleept.

Motor: De Mentjen is een roeiboot.

• S.N. 2012: Brabantse boot Mentjen, in: DEMEY A. (ed.), Slotconferentie Traditionele maritieme vaardigheden. Scheepsbouw in stand houden voor de volgende generaties. Ename, 5 oktober 2012, Gent, 50-51.
  • KAAK M. 2010: Vlaamse en Brabantse binnenschepen uit de 18e en 19e eeuw. Vaktaal en vergeten constructies, Gent, 172-177.
  • Oktober 2011: Mentjen, VVBHV Nieuwsbrief 51, 13.

Auteurs: Van Dijck, Maarten