Commandant Fourcault

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Commandant Fourcault werd in 1968 gebouwd op de Chantier Naval de Rupelmonde. Het schip kreeg de naam Loodsboot 1 en was tot in 1985 in gebruik als loodstender. Vanaf dat jaar tot in 1991 werd de Loodsboot 1 gebruikt als opleidingsschip voor de Zeevaartschool. Het schip kreeg de naam Commandant Fourcault, naar de gezagvoerder van het Belgisch opleidingsschip Comte de Smet de Naeyer, dat in 1906 verging.

Vlak na het samenvoegen van de Rijkszeevaartschool van Oostende en de Hogere zeevaartschool van Antwerpen werd het schip buiten gebruik gesteld. Het schip lag van 1992 tot 2000 in Oostende te verkommeren.

In 2000 werd het schip openbaar verkocht aan een Nederlandse particulier die het schip gebruikt voor onder andere duikexpedities en bergingsoperaties. Het schip werd uitgerust met een landingsplatform voor een helikopter en een decompressiekamer.

Eigenaars:

• Staatsloodswezen.
  • Hogere Zeevaartschool.
  • Sinds 2000 Seatec nv.

Bouwjaar: 1968.

Werf: Chantier Naval de Rupelmonde.

Functie: Het schip was eerst in gebruik als loodtender, later als opleidingsschip en sinds 2000 als expeditieschip.

Vaargebied: Aanvankelijk de Noordzeekust. Het schip kan vandaag in heel de wereld worden ingezet.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Gelaste stalen romp. De achterste mast is verwijderd om het heliplatform te plaatsen. Er werd recent een stabilisatiesysteem geïnstalleerd om het schommelen van het schip, een ware nachtmerrie voor de leerlingen van de zeevaartschool, te compenseren.

Tonnage: circa 500 brutoton.

Motor: De Commandant Fourcault wordt aangedreven door twee ABC dieselmotoren. De koppeling is van Voith. De elektriciteit wordt opgewerkt door een dieselgroep van ACEC. In de machinekamer staat ook het elektrisch schakelbord.

Interieur: Het interieur van de Commandant Fourcault werd aangepast aan het gebruik als schoolschip en expeditieschip. Het schip telt vandaag 33 kajuiten en 52 bedden. Het originele interieur van de hutten werd grotendeels bewaard. De decompressiekamer is een recente toevoeging. De grote, moderne vergaderzaal bezit geen erfgoedwaarde.

Auteurs: Van Dijck, Maarten