Pegase

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Runabout Pegase

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maritiem park

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Pegase werd in de omgeving van Antwerpen gebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Vermoedelijk baseerde de bouwheer zich op een voorbeeld uit een Amerikaans motorsporttijdschrift. De thuisbasis van de Pegase was de RYCB (Royal Yacht Club van België) van Antwerpen.

Eigenaars: Geen gegevens bekend. Het Nationaal Scheepvaartmuseum (vandaag het Museum aan de Stroom, MAS) verwierf de Pegase via de RYCB.

Bouwjaar: Vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Werf: De Pegase werd gebouwd in de omgeving van Antwerpen.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De romp van de Pegase werd in hout gebouwd. Het onderwaterschip is scherp aan de boeg en loopt plat uit naar de spiegel. Er is een windscherm en de ruimte voor de piloot en passagiers kan worden overkapt.

Motor: Onbekend. De motor van de Pegase is ingebouwd en drijft een enkele schroef aan. Het roer is aangehangen aan de rechte spiegel.

Interieur: Het mooi afgewerkte interieur omvat vooraan een zitbank voor de piloot en een passagier, gevolgd door een tweede zitplaats voor een passagier. De piloot beschikt over een stuur en een reeks aanwijzers. Daarachter staat centraal de watergekoelde motor opgesteld in een houten omkasting. Achteraan zijn nogmaals meerdere plaatsen voor passagiers voorzien.

• Documentatie over de collectie vaartuigen van het MAS.

Auteurs: Van Dijck, Maarten