Jan

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Sleepboot Jan

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De vroegste geschiedenis van de Jan is onbekend. Vanaf een bepaald ogenblik sleepte de familie Rademakers rijnkasten met de Jan. Nadien werd de sleepboot ingezet op de werf van Langerbrugge om schepen op en neer de helling te slepen. Bovendien werd het schip ingezet als veerboot om personeel van de werf over het kanaal te zetten. Bij het faillissement van de werf van Langerbrugge verwierf de huidige particuliere eigenaar het schip.

Eigenaars: De eerste eigenaars van de Jan zijn onbekend. Het schip was in bezit van achtereenvolgens de familie Rademakers, de werf van Langerbrugge en de huidige particuliere eigenaar.

Bouwjaar: 1913.

Werf: Scheepswerf Hubertina in Haarlem.

Functie: Sleepboot.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Het is een stalen geklonken romp. Het originele houten stuurhuis werd vervangen door een stalen exemplaar. Op het achterdek werd een verhoogde opbouw gemaakt.

Tonnage: Onbekend.

Motor: Aanvankelijk werd de sleepboot aangedreven door een stoommachine. De machine en ketel werden inmiddels vervangen door een Gray Marine viercilinder diesel van 137 pk.

Uitrusting: Beting voor het slepen.

Interieur: In het vooronder bevinden zich twee kooien en een tafeltje. Het motorruim is bijzonder ruim voor de huidige dieselmotor, waarvan de afmetingen uiteraard meer bescheiden zijn dan die van de originele stoommachine en -ketel.

• Informatie van de huidige eigenaar.

Auteurs: Van Dijck, Maarten