Mattheus

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Sleepboot Mattheus

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Mattheus werd in 1920 in Amsterdam gebouwd en voer gedurende zijn actieve carrière op de Elbe in Duitsland als motorsleepboot. De Mattheus wordt sinds het einde van zijn beroepscarrière als pleziervaartuig gebruikt. De huidige eigenaar werkte rond 2006 aan de restauratie van de Mattheus. Het onderwaterschip werd gedubbeld.

Eigenaars: Sinds ongeveer 2006 de huidige particuliere Belgische eigenaar. Er zijn geen gegevens bekend over de vroegere eigenaars.

Bouwjaar: 1920.

Werf: Amsterdam.

Functie: De Mattheus diende aanvankelijk als sleepboot en wordt nu ingezet als pleziervaartuig.

Vaargebied: Elbe en Weser (bij Hassel). Vandaag vaart het schip op de Leie en andere Vlaamse binnenwateren.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: Onbekend.

Tonnage: 43 ton.

Motor: Aanvankelijk werd het schip aangedreven door een BMC-dieselmotor. Er werd later een Deutz diesel van 115 pk in geïnstalleerd. Vandaag wordt de Mattheus aangedreven door een Abato Deutz van 150 pk uit 2010.

Uitrusting: Eencilinder stroomgroep.

Interieur: Onbekend.