• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Gelegen op omhaagd terrein (hoek Smidstraat). In kern laat-18de-eeuwse hoeve met losstaande bestanddelen, gegroepeerd rondom een aarden erf: woonstalhuis ten westen met moestuin en boomgaard erachter; wagenhuis ten noorden en schuur ten oosten.

Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldak (mechanische of Vlaamse pannen), circa 1882 vergroot en gedeeltelijk herbouwd met hergebruik van materiaal. Rechthoekig woonstalhuis met nieuwe stal uit de periode 1940-1950; woning van vier traveeën op gecementeerde plint; rechthoekige muuropeningen meestal met houten latei; opkamervensters met arduinen dorpels (noordoostzijde). Beluikte en betraliede steekboogvensters in achtergevel, verwerking van gesinterde steen in de bogen. Begroeide zijgevel. Oorspronkelijk open wagenhuis met paardenstal links en rechts; bewaarde houten standvinken. Tweebeukige langsschuur onder afgesnuit, geknikt zadeldak (Vlaamse pannen). Ritmerende lisenen bij erfgevel; rechthoekige muuropeningen met houten dorpels. Graffiti op balken en houten afscheidingen, minstens teruggaand tot 1774 met afbeeldingen van onder meer kruis, rad en ploeg.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1882/124.