varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De T25 werd in 1973 gebouwd voor het Antwerpse Loodswezen en voer als de MRB25. Het is een zogenaamde MRB of Medium Response Boat. Dat is een soort patrouilleboot die veilig en snel in kustwateren kan opereren.

De T25 is een voorbeeld van de serie Nelson 40 gebouwd door de werf Halmatic in de buurt van Portsmouth. De eerste Nelsons werden in 1959 gebouwd door een bedrijf dat afhing van Thornycroft, met name Keith, Nelson and Company. Vanaf 1964 worden ook 40 voet Nelsons gebouwd naar een ontwerp van John Askham. De romp van de Nelson 40 werd gebouwd door Halmatic.

De Nelson 40 kan zelfs bij zwaar weer veilig een heel eind uit de kust varen. Dankzij de twee motoren van telkens 180 pk en de dubbele schroef is de serie heel wendbaar. De weersbestendigheid, snelheid en wendbaarheid van de MRB maakte het mogelijk om de beloodsing vanaf de wal te organiseren. Het maakte loodstenders en lange verblijven van de loodsen op de zee overbodig. De MRB25 werd daarom ingezet door het Loodswezen.

In 1993 werd de MRB25 overgedragen aan de Koninklijke Marinekadetten. Het schip wordt sindsdien ingezet als het trainingsschip T25 van de afdeling in Hasselt.

Eigenaars:

• 1973-1993: Loodswezen Antwerpen.
  • Sinds 1993 is de T25 eigendom van de Koninklijke Marinekadetten.

Bouwjaar: 1973.

Werf: Halmatic (Havant and Porchester).

Functie: Loodsboot en vanaf 1993 trainingsschip.

Vaargebied: De Scheldemonding en momenteel de binnenwateren.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De romp werd gebouwd in met glasvezel versterkte polyester. Het gaat om een halfplanerende romp die toelaat om relatief hoge snelheden te halen. Rondom de romp is als fender een dikke rubberen D-sectie aangebracht.

Tonnage: 12 ton waterverplaatsing.

Motoren: Twee Cummins v504-m van 180 pk bij 3300 toeren per minuut die ieder een eigen schroef aandrijven. De keerkoppeling is een British Leyland type MRF 350-HD MK 111.

Uitrusting: Onbekend.

Interieur: Onbekend.