Illex

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Illex is een stalen S-spant die werd ontworpen door de Brit Robert Clark, een succesvol ontwerper van wedstrijdzeiljachten in de jaren 1960. Het schip werd in 1963 gebouwd op de scheepswerf Theo Kok in Vinkeveen (Nederland) in opdracht van een Engelse zeilclub.

Het zeiljacht heette aanvankelijk de Ilex II en voer in Groot-Brittannië tot in 1979. Het schip kwam toen in Nederland terecht en werd de Illex gedoopt. De nieuwe Nederlandse eigenaar G. Rietman deed enkele aanpassingswerken. De motor werd in 1985 vervangen. De aluminium mast werd ingekort en in 1992 werd het dek vervangen. Het schip werd in 1996 verkocht aan Leo Hammels. In 2005 werd het jacht door een Belg gekocht.

Eigenaars:

• In 1979 was het schip eigendom van N.J. Bray met als thuishaven Rochester.
  • 1979-1996: de Nederlander G. Rietman.
  • In 1996 werd het schip verkocht aan de heer Leo Hammels.
  • Sinds 2005 is de Illex in eigendom van een Belg.

Bouwjaar: 1963.

Werf: Scheepswerf Theo Kok in Vinkeveen (Nederland) naar een ontwerp van Robert Clark.

Functie: Pleziervaart.

Vaargebied: De West-Europese kusten tot in Portugal.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Illex is een stalen S-spant langkieler. Het multiplex dek werd vervangen door een dek in teak.

Tonnage: Onbekend.

Tuigage: 55,7 m² zeiloppervlak aan de wind. De originele houten mast werd vervangen door een aluminium exemplaar.

Motor: In 1985 werd de Volvo Penta dieselmotor uit 1965 vervangen door een Vetus diesel M4.15 van 33 pk.

Interieur: Onbekend.

Auteurs: Van Dijck, Maarten