Odin

varend element

• is aangeduid als vastgesteld varend erfgoed Zeiljacht Odin

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Odin is een Trintella 1 die in 1967 werd gebouwd door de werf Anne Wever in ’s-Hertogenbosch op basis van een ontwerp van E.G. Van de Stadt.

De samenwerking tussen de werf Anne Wever en ontwerper Van de Stadt begon in de jaren 1950. Van de Stadt vroeg de werf om zijn ontwerp de Lightning te bouwen. In 1959 tekende Van de Stadt de Trintel 1, genoemd naar een zandbank in het IJselmeer, voor de werf. De Trintels hadden een stalen romp en een mahoniehouten opbouw.

Inmiddels werd met glasvezel versterkte polyester steeds vaker gebruikt in de scheepsbouw. Dit materiaal had als voordeel dat schepen dankzij mallen in serie konden worden geproduceerd. Anne Wever vroeg Van de Stadt om een iets bredere polyester versie van de Trintel te produceren. Dit werden de Trintella 1 en 1a die vanaf 1964 werden gebouwd. De rompen in polyester werden door een Engelse onderaannemer, Tyler Mouldings, gebouwd. De werf van Anne Winter bouwde de houten kajuitopbouw en de zorgde voor de afwerking van de Trintella’s. Van de Trintella 1 en Trintella 1a werden 260 exemplaren gebouwd.

Eigenaars: De Odin werd in 1968 gekocht door Werner Dobeleit uit Oberraden. De huidige Belgische eigenaar kocht het jacht in 2009 van Dobeleit.

Bouwjaar: 1967.

Werf: Werf Anne Wever in ’s-Hertogenbosch naar een ontwerp van E.G. Van de Stadt.

Functie: Pleziervaart.

Vaargebied: West-Europese kusten.

Beschrijving romp, constructie en opbouw: De Trintella 1 is gebouwd in met glasvezel versterkte polyester. De opbouw is in mahonie. De romp is een S-spant met aangehangen roer.

Tonnage: Onbekend.

Tuigage: De eerste Trintella’s 1 en 1a werden met een houten mast getuigd. De latere exemplaren kregen een aluminium mast. De zeiljachten zijn sloepgetuigd.

Motor: In 1985 werd een ééncilinder Bukh diesel van 10 pk ingebouwd.

Interieur: Onbekend.