Oha

varend element

Beschrijving

Geschiedenis van het vaartuig: De Oha is een houten kieljacht dat in 1952 werd gebouwd door de werf Scharstein in Strande (Duitsland). De werf was in de jaren 1930 en 1950 één van de bekendste jachtwerven in Noord-Duitsland. De geschiedenis van de werf gaat terug tot 1865 toen Christian Scharstein aan de bouw van een eerste vissersboot begon. Rond 1890 bestond de productie onder meer uit sloepen voor grote handelsschepen en marineschepen. De werf bouwde daarnaast al snel sportzeiljachten zoals de schoener Senta. Na een brand van de werf in mei 1906 werd de productie van de werf georiënteerd op meterklasse wedstrijdjachten en toerzeilers. Er werden ook motorboten gebouwd. Het bedrijf verwierf een goede reputatie en leverde in de jaren 1930 een zestigtal jachten aan Berlijnse klanten. Op het einde van de Tweede Wereldoorlog ging het bedrijf in vlammen op. Er volgde een verhuis naar Strande, een vijftal kilometer ten noorden van Kiel. Er werden in de jaren nadien ongeveer vijftien zeiljachten gebouwd, waaronder de Oha.

In de jaren 1960 liepen de hoogdagen van de werf af. In 1960 stelde de werf nog een type voor dat in serie werd gebouwd: een kleine knikspant toerzeiler van 6,5 meter met twee bedden, een opklapbare tafel, kastruimte en kookgelegenheid. Het type bleek echter niet succesvol te zijn. In 1964 werd nog uitgepakt met een 8,6 meter lang motorjacht. De werf bleef echter in hout produceren wat hoge productiekosten impliceerde. Geleidelijk aan doofde de productie van nieuwe schepen op de werf uit.

De huidige eigenaar kocht de Oha in 1991. Tussen 1991 en 2001 werd het jacht gerestaureerd.

Eigenaars: Sinds 1991 is het zeiljacht eigendom van de huidige particuliere eigenaar.