Beschrijving

Volgens Ph. Vandermaelen "Ancien Château de Lab(l)istrata, ferme". Achterin gelegen, eertijds omgrachte hoeve met losstaande bestanddelen, in kern opklimmend tot de 18de eeuw. Gedempte omgrachting met nog zichtbare waterlijn door deels behouden bomenrij van linden en populieren. Toegankelijk via licht verhoogde aarden weg, afgebakend met notelaars. Centraal erf met poortgebouw ten westen, woonstalhuis ten zuidoosten, schuur ten noorden, recente bijgebouwen en stal respectievelijk ten noordwesten en ten oosten van woonhuis; moestuin ten zuiden en vijver (rest omgrachting) ten noordwesten.

Poortgebouw, van baksteen onder zadeldak (Vlaamse pannen); deels gecementeerd doch sterk begroeid met klimop; segmentboogpoort.

Overigens verankerde baksteenbouw, doorgaans van één bouwlaag (woonhuis van twee bouwlagen), met rechthoekige muuropeningen, onder zadel- of schilddaken (onder meer schuur), (Vlaamse pannen of kunstleien). Woonstalhuis: met bewaard volume doch vernieuwde westgevel, houten kroonlijst. Woonhuis van vier traveeën met gecementeerde zijtuitgevels, zandstenen hoekblokken en dorpels. Noordelijke zijgevel met bewaard links schouderstuk. Tegen oostgevel aanbouwsel onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) met aansluitend overdekte, open bergplaats; rechthoekige betraliede vensters met houten latei, arduinen lekdrempels en gecementeerde rechtstanden. Zuidelijke stalgevel met vernieuwde top en aangepaste muuropeningen. Aansluitend gedeelte westgevel (niet vernieuwd), gemarkeerd door sporen van zandsteen.

Tegen westelijke stalgevel: bijgebouw van drie traveeën op gecementeerde plint onder schilddak (Vlaamse pannen) met aangepaste, meestal rechthoekige muuropeningen onder houten latei.

Tweebeukige langsschuur van zes traveeën met muuropeningen onder houten latei; ten westen recent aangebouwde stal en kippenhok (20ste eeuw).