erfgoedobject

Heilig Hart van Maria-instituut

bouwkundig element
ID: 9955   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9955

Juridische gevolgen

Beschrijving

Monumentaal geheel tussen Pastorijstraat, Markt en Sollevelden. Ook overzijde van eerstgenoemde werd gedeeltelijk ingepalmd voor nieuwe schoolgebouwen. Gelijknamige congregatie ontstaan in 1845 en gegroeid uit een "vergadering van godsvruchtige dochters", gesticht te Gestel in 1722. Van bij aanvang voornamelijk afgestemd op onderwijs. Kostschool opgericht in 1881.

U-vormig complex ontstaan in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw, grondig aangepast en uitgebreid in de 20ste eeuw. Aan Markt en Pastorijstraat bakstenen 19de-eeuwse vleugels van twee bouwlagen met latere mansardeverdieping; rechthoekige vensters met arduinen dorpels, rechthoekige deur in vlakke omlijsting met kroonlijst, verder rechthoekige deur in rondboogportaal. Oostvleugel in Pastorijstraat van 1924 gemarkeerd met lisenen. Chronogram aan speelplaatszijde: "VIrgIne aDIUtrICe/ eXsto & aCCresCaM".

Neoromaanse kapel uit de tweede helft van de 19de eeuw aan de zuidvleugel, voorzien van zijbeuken in het eerste kwart van de 20ste eeuw en naar verluidt vergroot in 1952. Puntgevel (koorsluiting) geflankeerd door ronde torens. Rondboogvensters.

Interieur: bepleisterd en beschilderd, tongewelf met opgelegde ribben en gordelbogen op ronde ijzeren zuiltjes (koor) en consoles (schip). Zijbeuken onder dwarse tongewelven.

  • DE CEUSTER J., Terugblik op Berlaar en Gestel, sine loco, sine dato, p. 10.
  • S.N., De congregatie der zusters van het Heilig Hart van Maria, Mechelen, 1952.

Bron     : Kennes H. & Wylleman L. 1990: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Lier, Bouwen door de eeuwen heen in in Vlaanderen 13N1, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Kennes, Hilde
Datum  : 1990


Relaties

  • Omvat
    School, deel Heilig Hart van Maria-instituut

  • Is deel van
    Markt

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Heilig Hart van Maria-instituut [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9955 (Geraadpleegd op 05-06-2020)