Woonstalhuis met maalderij

Beschrijving

Woonstalhuis met maalderij ter plaatse van de vroegere windmolen zogenaamde "Dorekens molen", een houten standaard graanwindmolen, opgericht in 1787 en afgebroken in 1902. Woonstalhuis met kern van circa 1847, gedeeltelijk heropgebouwd in 1912; twee à één bouwlaag onder zadeldaken (nok loodrecht op straat, kunstleien en mechanische pannen). Bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint, van vier + vier traveeën; banden van gele en zwarte baksteen; getoogde muuropeningen met aanzet- en sluitstenen en arduinen lekdrempels. Stal met getande baksteenfries. Overige gevels beraapt met rechthoekige muuropeningen.

Maalderij ten zuidwesten, van circa 1902 (zie afbraak molen): verankerde baksteenbouw onder zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien); rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Bekronende windwijzer met jaartal 1787, zie oprichting molen(?).

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1847/8, 1902/16, 1913/22.
  • DE CEUSTER J., Terugblik op Berlaar en Gestel, sine loco, sine dato, p. 43-44.