erfgoedobject

Gerechtshof

bouwkundig element
ID
999
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/999

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gerechtshof
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is aangeduid als beschermd monument Gerechtshof
    Deze bescherming is geldig sinds 17-12-1981

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem
    Deze bescherming is geldig sinds 28-09-1994

Beschrijving

Voormalig huis van de schepenbank. Het was de zetel van alle bestuursorganen van het graafschap Rekem: de schepenbank, vanaf 1611 ook die van Boorsem, het leenhof van Rekem en de Hoge Raad.

L-vormig gebouw, waarvóór zich, tot de Franse inval, de schandpaal bevond. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadeldaken (kunstleien en Vlaamse pannen), met kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, aangepast in de 18de en de 19de eeuw, en in het begin van de 20ste eeuw.

De gecementeerde voorgevel telt vijf traveeën; S-vormige, gesmeed ijzeren muurankers; licht verhoogde begane grond. Hardstenen hoekband aan de linkerzijde. 19de-eeuwse muuropeningen; rechthoekige vensters met lekdrempels, beluikt op de eerste bouwlaag; rechthoekige deur in een vlakke, hardstenen omlijsting; tweede deur later toegevoegd (vermoedelijk na 1930).

De zijgevel is thans, op één venster na, volledig blind; sporen van houten bolkozijnen. In de achtergevel bevindt zich een gedicht 18de-eeuws venster in kalkstenen omlijsting. Ook de rechter zijgevel van de haakse vleugel heeft een getralied 18de-eeuws venster in kalkstenen omlijsting.

Interieur: een 17de-eeuwse trap, en een aantal oorspronkelijke schouwen (17de, 18de eeuw) en plafonds.

  • JANSSEN L., meegedeelde gegevens, 1980.

Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gerechtshof [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/999 (Geraadpleegd op 06-03-2021)