Hoeve van 1875

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van 1875

Beschrijving

Achterin gelegen, oorspronkelijk naar verluidt langgestrekte hoeve, van 1875, bereikbaar via geasfalteerd baantje. Later verbouwde stal en uitbreiding met enkele bijgebouwen, onder meer bergplaatsen. Niet afgebakend terrein met centraal aarden erf: woonstalhuis ten noorden, wagenhuis ten zuidoosten, latere bijgebouwen ten zuidoosten en zuidwesten en boomgaard verder ten zuiden.

Verankerd bakstenen woonstalhuis onder twee aparte zadeldaken met verschillende noklijnhoogte (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse en mechanische pannen); aan noordwestzijde onderkelderd. Zuidgevel op gecementeerde plint: woning met rechthoekige muuropeningen onder houten latei en rollaag van gesinterde baksteen, betraliede en beluikte vensters op arduinen lekdrempels. Gevelbeëindiging door overhoekse baksteenfries; latere mansardeverdieping. Westelijke zijtuitgevel met jaartal 1875 van gesinterde baksteen. Rechthoekige openingen onder houten latei. Sterk aangepaste stal met rechthoekige openingen en uitbreiding onder lessenaarsdak aan noordzijde. Halfopen wagenhuis van drie traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan woonstalhuis, Vlaamse pannen); baksteenbouw met houten standvinken en beplanking aan oostzijde.