• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Eertijds naar verluidt achterin gelegen hoeve met losstaande bestanddelen gegroeid uit bijgebouwen van nummer 335; heden verbouwd tot twee kleinere hoeven, te bereiken via geasfalteerde, doch doodlopende weg vanaf de Smidstraat. Oorspronkelijk centraal erf (grind) met woonstalhuis van circa 1882 ten zuidoosten (heden nummer 331), schuur van 1869 ten noordoosten (horend bij nummer 331), naar verluidt voormalig "karrekot", volgens kadastergegevens voormalig woonstalhuis met oudere kern horend bij nummer 335 (heden nummer 333) ten zuidwesten. Verdwenen boomgaard en bakhuis eertijds ten zuiden van het wagenhuis. Verankerde baksteenbouw van één bouwlaag onder zadeldaken (kunstleien).

Woonstalhuis (nok evenwijdig aan Smidstraat), oorspronkelijk drie, heden vier traveeën op gecementeerde en beschilderde plint; steekbogige of aangepaste muuropeningen. Tweebeukige langsschuur (nok loodrecht op Smidstraat) van vier traveeën met rechthoekige poorten onder houten of ijzeren latei op zandstenen imposten. Voorts sobere rechthoekige openingen; oculi in top der puntgevels. Tot woning aangepast wagenhuis (nok loodrecht op Smidstraat) van vier traveeën met uitbreiding rechts (stal) van vier traveeën. Bewaarde lange muurankers; rechthoekige openingen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Berlaar, schetsen 1872/15, 1882/73.