915 resultaten


ID: 78918 | Bouwkundig element

Molenromp Oude Molen

Spegelsweg zonder nummer (Damme)
De zogenaamde "Oude molen" of "Molen van Mengé" bestaat nog uit een molenromp gelegen op de hoek van de Zuidbroekstraat. De molenromp speelt en een prominente rol in het ontwerp dat de Nederlandse tuinontwerpster Mien Ruys maakte voor de tuin van het Kasteel van Oostkerke.


ID: 54541 | Bouwkundig element

Windmolen Geersensmolen

Dorpsstraat 1 (De Haan)
Beschermd als monument bij B.S.G. van 26/08/1943. De molen is verwijderd voor restauratie en zou rechts van nummer 1 worden heropgebouwd. Standaardmolen op vier bakstenen teerlingen, op een berg.


ID: 54743 | Bouwkundig element

Windmolen Hubertmolen

Ringlaan zonder nummer (De Haan)
Houten windmolen, zogenaamd "Hubertmolen", beschermd als monument bij M.B. van 27/04/1993. Omgeving al voordien beschermd als landschap bij R.B. van 8/02/1946. De houten molen is als type enigszins te vergelijken met de Hollandse wipmolens.


ID: 86382 | Bouwkundig element

Woonhuis met cichorei-ast en magazijnen

Otegemse steenweg 1-3 (Deerlijk)
Otegemse Steenweg nr. 1. Site bestaande uit woning en bedrijfsgebouwen aan de straat afgezet door muur geritmeerd door pijlers. Voormalige vestigingsplaats van de graan- en oliewindmolen z.g. "Vereeckens Molen", die in 1875 afbrandt. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1919 de in 1869 opgerichte paardenpletmolen (of rosmolen) deels afgebroken en vervangen door een "su


ID: 86519 | Bouwkundig element

Windmolen Ter Geest en Ter Zande

Waregemstraat 476 (Deerlijk)
Stenen stellingmolen zogenaamd "ter Geest en ter Zande". Naamgeving is de combinatie van de naam van de in 1888 verdwenen "Molen ter Zande" en de nabijgelegen heerlijkheid "ter Geest".


ID: 135387 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Oude Kale, Vinderhoutse Bossen en Slindonk

Landegem, Merendree (Deinze), Drongen (Gent), Lovendegem, Vinderhoute (Lievegem)
De waterloop de Oude Kale en het alluviale meersengebied rond de waterloop wordt omringd door een bulkenlandschap waar kleinschaligheid typerend is. Delen van de kleinschalige dorpskern van Vinderhoute en de driesgehuchten Slindonk, Heystedries en Drieselken en het gehucht Luchteren bevinden zich binnen de afbakening van het kouter- bulkenlandschap. Vaak liggen ze op de overgang van de bulken naar open field (een kouter of een akkercomplex op de hoger gelegen gronden). Merendree telt twee kasteeldomeinen aan de Oude Kale. Typerend voor de Gentse buitengordel is de aanwezigheid van verschillende clusters van kasteeldomeinen, zoals te Vinderhoute, Drongen, Luchteren en Mariakerke. In het gebied zijn verschillende elementen van bouwkundig erfgoed aanwezig, vnl. boerderijen, landelijke bewoning, een windmolen, kapellen.


ID: 35375 | Bouwkundig element

Gebouwen bij Heirenthoekmolen

Maalderijstraat zonder nummer (Deinze)
Z.nr. Vervallen gebouwen eertijds horend bij de houten korenwindmolen z.g. "Heirenthoekmolen", opklimmend tot XVI. In 1902 werd de molen door eigenaar E. Verplaetse uit Hansbeke volledig vernieuwd en in 1907 werd een maalderij met een stoommachine opgericht. Gesloopt door het leger in september 1918. In 1939 nog geregistreerd in het kadaster als korenmolen met motor. Inventaris van de w


ID: 35538 | Bouwkundig element

Stenen koren- en oliewindmolen

Veldestraat 132 (Deinze)
Stenen koren- en oliewindmolen op de zogenaamde "molenkouter". Beltmolen in 1843 gebouwd door Karel Steyaert. In 1868 ook stoommolen. Uitbreidingen in 1871 en 1887.


ID: 8177 | Bouwkundig element

Watermolen Eenemolen

Eenestraat 34 (Denderleeuw)
Goed bewaarde watermolen van drie traveeën en één bouwlaag, aan de Kipsteekbeek. Onderslagmolen met recent ijzeren rad met houten schoepen.


ID: 48421 | Bouwkundig element

Klein Moleken

Bookmolenstraat 102 (Dendermonde)
Molenromp van het zogenaamde Klein Moleken, sinds 1932 en tot op heden ook Dokkersmolen genaamd, en bijhorend voormalig molenaarshuis, gelegen aan hoek Smeyskensstraat.