137 resultaten


ID: 78712 | Bouwkundig element

Hoeve met drie linden

Kerkstraat 48 (Damme)
* Kerkstraat nr. 48. Historische stadshoeve gekend als "Hoeve met drie linden", gelegen recht tegenover de kerkwegel, in kern opklimmend tot de 18de eeuw, cf. jaartalsteen "1792" in puntgevel van het woonhuis. Uitgebreid in 1830 met stalvleugel langs de straat en in de loop van de 19de-20ste eeuw met losstaande, achterliggende bijgebouwen, o.m. schuur. In het begin van de


ID: 78989 | Bouwkundig element

Omwalde hoeve met losse bestanddelen Spermalie

Spermalieweg 25, 25A (Damme)
Spermalieweg nr. 25. Historische omwalde hoeve "Spermalie", opgericht ca. 1300 als abdijhoeve horend bij de in 1241 gestichte Spermalieabdij, verwoest in 1578-1579. De huidige hoevegebouwen klimmen vermoedelijk op tot de 17de en 18de eeuw. Historiek. De Spermalieabdij te Sijsele vindt haar oorsprong in de oprichting ca. 1200 van een kapel


ID: 131000 | Landschappelijk element

Opgaande linde bij hoeve

Bosstraat 1 (De Pinte)
Bij de hoeve worden de stallen van schaduw voorzien door een mooi ontwikkelde opgaande linde. Deze schermboom, een opgaande Hollandse linde, domineert het erf.


ID: 132782 | Landschappelijk element

Gekandelaarde schermlinde bij bakoven

Mieregoed 4B (De Pinte)
Aan de zuid-oostkant, bij de bakoven van hoeve ’t Mieregoed, staat een zwaar ontwikkelde gekandelaarde lindeboom. De boom heeft een stamomtrek van meer dan 4 meter (gemeten in 2013) en een knothoogte van circa 3,5 meter. De boom is er geplant om de oven af te schermen tegen weer en wind maar ook om met zijn bladerdek het verspreiden van gensters tegen te gaan en brand bij de gebouwen op het erf te voorkomen.


ID: 132783 | Landschappelijk element

Linde als schermboom bij hoeve 't Mieregoed

Mieregoed 4B (De Pinte)
Deze opgaande linde staat verweesd op het erf van hoeve 't Mieregoed. Volgens de bewoners stond de boom bij een in middels verdwenen mestvaalt en was hij er dienstig als schermbeplanting. De schermboom voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.


ID: 131606 | Landschappelijk element

Schermlinde bij gewezen mestvaalt

Sint-Hubertstraat 196 (Deinze)
De gekandelaarde linde met stamomtrek van 371 cm (gemeten in 2010) stond volgens de bewoners van de hoeve bij een inmiddels verdwenen mestvaalt. De linde was er geplant als schermboom en voorkwam op deze wijze het verdampen van het voedselrijke mestvocht.


ID: 131577 | Landschappelijk element

Twee leilinden bij wegkruis

Udale zonder nummer (Deinze)
Bij de scherpe hoek van een kruispunt op Kerrebroek kan men in de schaduw vertoeven van twee leilinden die er het kruisbeeld flankeren. De twee zomerlinden werden naar elkaar toe geleid.


ID: 35410 | Bouwkundig element

Café In de Linde

Vosselarestraat 65 (Deinze)
Gelegen op het kruispunt met de Bovenstraat, met lindeboom voor het huis. Bakstenen 19de-eeuws huisje van drie traveeën en één bouwlaag met pannendak.


ID: 35653 | Bouwkundig element

Herberg met lindebomen

Dendermondesteenweg 377 (Destelbergen)
Vermoedelijk een voormalige herberg, naderhand licht aangepast tot landhuis. Aan de steenweg ingeplant huis van het landelijk type, met twee markerende lindebomen ervoren ter hoogte van de deur.


ID: 133259 | Landschappelijk element

Twee schermlindes

Borreshoefstraat 104 (Dilsen-Stokkem)
Op het einde van de Borreshoefstraat, vlak tegen de Zuid-Willemsvaart, staan in de tuin bij een voormalige hoeve twee schermlindes aangeplant als bescherming tegen (extreme) weersomstandigheden.