Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

93 resultaten


ID: 135230 | Landschappelijk geheel

Vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere

Aaigem, Mere (Erpe-Mere), Haaltert, Heldergem, Kerksken (Haaltert), Herzele, Ressegem, Woubrechtegem (Herzele)
De vallei van de Molenbeek tussen Herzele en Mere heeft een heuvelig karakter doordat de vallei zich in de onderliggende Tertiaire afzettingen heeft ingesneden. Op de Molenbeek komen verschillende boven- en onderslagmolens uit de 18de eeuw voor zoals de Ratmolen met molenaarshuis en de Engelsmolen. In de vallei komen weilanden voor met perceelsrandbegroeiing maar ook bospercelen en bronbosjes die zorgen voor een gesloten karakter. Te Herzele is de vallei van de Molenbeek relatief breed met veel bocage. Hier ligt het kasteel van Herzele in een omringend park met lange eikendreef. De historische continuïteit van bepaalde delen van de Blauwbossen gaat minstens terug tot de 18de eeuw.


ID: 8834 | Bouwkundig element

Dorpswoning

Achterstraat 10 (Haaltert)
Huis met voortuintje, van acht traveeën en twee verdiepingen onder een zadeldak, in de beraapte zijpuntgevel gedateerd 1842.


ID: 8874 | Bouwkundig element

Herenhuis

Advocaat de Backerstraat 74 (Haaltert)
Herenhuis gelegen in een ommuurde tuin met ijzeren hek. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve verdiepingen onder een schilddak, uit de 19de eeuw.


ID: 8875 | Bouwkundig element

Hof ter Betsenbroek

Anderenbroek 54 (Haaltert)
Voormalige gesloten hoeve met gekasseid erf, heden opgesplitst in twee panden. Dwarsschuur onder een zadeldak met erfgevel in stijl- en regelwerk met lemen vullingen op een bakstenen muurvoeting.


ID: 8835 | Bouwkundig element

Gesloten hoeve

Bakkerstraat 26 (Haaltert)
Witgekalkt gesloten hoevetje, gedateerd 1802, met rechthoekig geplaveid erf ingeplant aan de straat. Inrijpoort in dienstgebouw ten zuidwesten.


ID: 8907 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekapel

Beekstraat (Haaltert)
Eclectische straatkapel met neogotische en neoclassicistische inslag, gelegen naast nummer 80, afgedekt met een zadeldak met klokkenruiter.


ID: 8876 | Bouwkundig element

Hoeve

Beekstraat 1 (Haaltert)
Met sloping bedreigde hoeve met losstaande bestanddelen, ingeplant bij het kruispunt van vier wegen.


ID: 8905 | Bouwkundig element

Klooster

Beekstraat 15 (Haaltert)
Kloostergebouw, uit de 19de eeuw, ingeplant aan de licht hellende straat. Strenge constructie van tien traveeën en twee verdiepingen met mezzanino onder een zadeldak.


ID: 8906 | Bouwkundig element

Boerenwoning

Beekstraat 80 (Haaltert)
Boerenhuisje, uit de 19de eeuw, schuin ingeplant ten opzichte van huidige straat; zes traveeën en anderhalve verdieping onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen).


ID: 8908 | Bouwkundig element

Hoeve

Bergstraat 7 (Haaltert)
Semi-gesloten hoevetje met éénlaags boerenhuisje, dubbelhuistype, van zes traveeën onder een zadeldak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.