Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

16 resultaten


ID: 300294 | Landschappelijk element

Perceelsrandbegroeiing Achtermaal - Maleveld

Maleveld (Aalst)
De perceelsrandbegroeiing bevindt zich in het meest noordelijke deel van Nieuwerkerken begrensd door de straten Maleveld en Achtermaal en ligt in een agrarische omgeving langsheen een aarden wegje.


ID: 307728 | Landschappelijk element

Kruispuntlinde

Middelbosstraat (Bierbeek)
Op het kruispunt van de Middelbosstraat en Sint-Hilariusgat staat een opgaande linde. De top van de boom is uitgebroken zodat nu nog vier gesteltakken overblijven. De linde markeert het kruispunt van twee landbouwwegen en vormt een herkenningspunt dat van ver in de omgeving zichtbaar is. Het belang van de boom als oriëntatiepunt blijkt uit het feit dat de boom sinds de 18de eeuw in de cartografische bronnen wordt afgebeeld tot op de latere topografische kaarten van België.


ID: 130697 | Landschappelijk element

Grensboom 't Jenneboom

Romeinse Kassei (Borgloon)
De Tjenneboom is een solitaire witte abeel die zich op het hoogste punt bevindt langs de Romeinse kassei, op een kruispunt van vier gemeenten: Helshoven, Gotem, Mettekoven en Voort. Dit is een typische locatie voor een galg of brandstapel, die zich in het verleden veelal in de uithoek van een dorp en op de top van een berg bevond. Door zijn ligging is hij van overal zichtbaar en vormt hij dus een baken in het landschap.


ID: 301639 | Landschappelijk element

Notelaarboomgaard met afsluitingshaag

Romeinse Kassei (Borgloon)
Boomgaard met notelaars. Deze boomgaard dateert uit de tweede helft van de 20ste eeuw en is bijzonder gaaf en compleet. Matig oude bomen, maar nog volledig plantverband, geen ontbrekende bomen. Omgeven door een meidoornhaag en toegang via ijzeren toegangshek.


ID: 301380 | Landschappelijk element

Geknotte schietwilg als hoekboom

Doensberg (Brakel)
De geknotte schietwilg staat in een hoek van een perceel aangeplant, ter markering van de kadastrale grens.


ID: 131528 | Landschappelijk element

Hoogstamboomgaard Polderstraat

Polderstraat (Damme)
De hoogstamboomgaard ligt in het polderlandschap bij de Damse Vaart, net ten zuiden van de stadsvesting van Damme. Er is geen relatie met een of andere erfsituatie, het is een productieboomgaard met in oorsprong wel 200 fruitbomen.


ID: 130918 | Landschappelijk element

Knoteik als hoekboom Kleienberg

Ninoofsesteenweg (Galmaarden)
Een knoteik als hoekboom staat er langs een losweg die verbinding maakt tussen de Ninoofsesteenweg en de Hollestraat. Op de Atlas van de Buurtwegen werd vanaf deze plaats een greppel ingetekend, wat ook doet vermoeden dat de boom een bron markeert. De knoteik heeft een stamomtrek van 310 cm (2008) en bevindt zich op een plaats die op de Kabinetskaart van de Ferraris gekenmerkt word door de aanwezigheid van lijnaanplantingen bij de perceelsranden. Mogelijks is de knoteik nog een 18de-eeuws restant.


ID: 300178 | Landschappelijk element

Gekandelaarde kapellinde op vijfsprong

Walenstraat (Gingelom), Sterstraat (Heers)
Aan deze vijfsprong is een klein houten kapelletje opgehangen aan een oude lindeboom. Vroeger stonden hier drie lindebomen. Eén staat nog recht, van een tweede is de stronk nog aanwezig waaruit weer een jongere boom is opgesproten en de derde is volledig verdwenen.


ID: 300841 | Landschappelijk element

Opgaande eikenrijen als perceelsrandbeplanting

Goorbeek, Kaaibeek (Herselt)
Op de figuratieve kaart van A. Meulemans uit 1787 staat de Kaaibeekhoeve met al haar gronden afgebeeld. Deze waren omzoomd door houtkanten en bomenrijen. Tot op heden zijn op diezelfde perceelsgrenzen bomenrijen aanwezig.


ID: 300842 | Landschappelijk element

Perceelsrandbeplantingen bij Goorbeek

Goorbeek (Herselt)
In Goorbeek, gelegen in het noordoosten van Herselt, komt een hoge concentratie perceelsrandbeplantingen voor. Deze worden hoofdzakelijk als lage knotbomen (knot op circa 30 à 50 cm) beheerd. Langs de weg aan de noordzijde zijn de bomen in hakhoutbeheer. We treffen elzen, essen en eiken aan. Het traditioneel beheer vindt tot op vandaag nog regelmatig plaats.