Resultaten erfgoedobjecten

< Ga naar zoekformulier

Resultaten erfgoedobjecten

200 resultaten


ID: 308895 | Archeologisch geheel

Calvarieberg

Houtenmolenwegel, Ruspoel, Torrekensstraat (Merelbeke)
De best bewaarde mogelijke motteheuvel in de omgeving van Munte. Het opper- en neerhof zijn nog zichtbaar in het reliëf. Zonder verder archeologisch onderzoek op de grachten kan deze site niet met zekerheid als voormalig mottekasteel benoemd worden.


ID: 36503 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Stephanus met kerkhof

Melsenstraat 8 (Merelbeke)
Georiënteerde éénbeukige kruiskerk met vierkante westtoren, rechthoekig koor en sacristie in de zuidelijke kooroksel. De kerk vertoont nog delen van romaans metselwerk en wordt omringd door een kerkhof, voorzien van een ijzeren toegangshek. Gotische kruisbeuk met zandstenen puntgevels, spitsboogvormig vensterlicht voorzien van nieuw drieledig maaswerk bij de laatste restauratie.


ID: 52858 | Bouwkundig element

Abdij van Postel

Abdijlaan 16 (Mol)
Ommuurd en omgracht kloostercomplex met constructies in diverse stijlen, gaande van de romaanse kerk tot hedendaagse architectuur, kwam vermoedelijk tussen 1128 en 1138 tot stand.


ID: 9441 | Bouwkundig element

Onze-Lieve-Vrouwekerk Bevingen

Bevingen (Ninove)
Kerkje ingeplant op een heuvel, omgeven door zilverberken, beuken en populieren. De huidige plattegrond omvat een rechthoekige beuk van twee traveeën van 1932 en een volledig heropgericht hoger koor van twee traveeën met vlakke koorsluiting waarvan de onderbouw opklimt tot de 12de eeuw. Baksteenbouw voor de neoromaanse beuk; koor opgetrokken uit onregelmatige natuursteen onder meer kalksteen, zand- en ijzerzandsteen.


ID: 9282 | Bouwkundig element

Hof te Ruysbroeck

Ruysbroeckbaan 209 (Ninove)
Semigesloten hoeve. Mooi ingeplant in een ongeschonden, licht golvend landschap; prettig volumespel van witgekalkte bakstenen gebouwen gegroepeerd rondom een rechthoekig aarden erf met mestvaalt en wilg.


ID: 36753 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Agatha met kerkhof

Bakkerstraat 1 (Oosterzele)
Oudste vermelding van de kerk teruggaand tot 1155. Oorspronkelijk toegewijd aan de Heilige Blasius en later aan Sint-Agatha die als bedevaartheilige in de kapel werd bezocht voor borstziekten. Omgevend kerkhof met 19de en 20ste-eeuwse graftekens. Waarschijnlijk oorspronkelijk een laatromaanse zaalkerk met westtoren uit de 12de eeuw nadien uitgebreid met transept en koor en verscheidene malen aangepast. De huidige parochiekerk is een typische kleine plattelandskerk in overgangsstijl romaans-gotisch.


ID: 87893 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pieters-in-de-banden

Gemeenteplein (Oostkamp)
In oorsprong romaanse kerk, doch in de loop van de tijd grondig verbouwd en heden met hoofdzakelijk neogotisch uitzicht. Ten oosten en deels ten zuiden van de kerk is een neogotisch hekken bewaard tussen arduinen pijlers; aan zuidzijde een ingang tussen verjongende pijlers met bekronende smeedijzeren lantaarns.


ID: 27769 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Martinus

De La Kethulleplein (Oudenaarde)
Oudste vermelding van de kerk daterend van 1110, toen het patronaatsrecht samen met de kerk in het bezit kwam van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. De behouden beuk van een eenbeukig romaans zaalkerkje van Doornikse steen wordt aanzien als een bouwwerk uit eind 11de eeuw tot begin 12de eeuw. Kerk nadien, eind 15de eeuw tot begin 16de eeuw vergroot.


ID: 27439 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Eligius

Eineplein (Oudenaarde)
Georiënteerde, in kern romaanse collegiale kerk met crypte en omringend ovaalvormig onderverdeeld kerkhof, volgens het tracé van de middeleeuwse omgrachting. Op het kerkhof, open Calvariekapel wellicht uit de 18de eeuw onder schilddak met kruisbeeld boven imitatierots en aan weerszij een laag muurtje en twee taxusbomen. In 1882 werd een nieuw bakstenen knekelhuis ten noordoosten op het kerkhof opgericht.


ID: 301523 | Bouwkundig element

Muurschilderingen Sint-Eligiuskerk

Eineplein (Oudenaarde)
Muurschilderingen op alle bouwonderdelen van de crypte, die in opstand tot op circa 150 cm bewaard is; 12de eeuw, 13de eeuw, circa 1300.