200 resultaten


ID: 29239 | Bouwkundig element

Sint-Basiliuskapel en basiliek van het Heilig Bloed, en Criminele Griffie

Burg 13-14 (Brugge)
Gebouwencomplex gelegen in de zuidwesthoek van de Burg. Aan de zuidzijde, de dubbelkapel met beneden de Sint-Basiliuskapel en erboven de basiliek van het Heilig Bloed met de aansluitende Heilige-Kruiskapel ten zuiden; aan de westzijde, het haaks aansluitende eenheidsconcept met het trappenhuis van de basiliek links en de Criminele Griffie rechts; achter laatst genoemde, het museum en de conciërgerie uitziend op de Reie.


ID: 29235 | Bouwkundig element

Sint-Donaaskerk

Burg zonder nummer (Brugge)
Het zogenaamde Burghotel (1987-1989) bewaart in de kelderverdieping resten van het koor van de voormalige Sint-Donaaskerk.


ID: 301364 | Archeologisch geheel

Circulaire structuur Ver-Assebroek

Kerkdreef (Brugge)
De archeologische zone omvat de circulaire structuur van Ver-Assebroek.


ID: 82360 | Bouwkundig element

Sint-Janshospitaal

Mariastraat 38, 44 (Brugge)
Hospitaaldomein palend ten oosten aan de Maria- en Heilige-Geeststraat, ten zuidoosten aan de Reie, ten zuiden aan het Zonnekemeers, ten westen aan de Oostmeers, ten noorden aan de Goezeputstraat. Opgericht in de 12de eeuw op laaggelegen graslanden, tegenover de Onze-Lieve-Vrouwekerk, naast de Mariapoort en net binnen de omwalling van 1127-1128.


ID: 29501 | Bouwkundig element

Burgerhuis

Moerstraat 62 (Brugge)
Breedhuis van zes traveeën en heden drie bouwlagen onder zadeldak, van het dubbelhuistype. Circa 1800 opgetrokken, vermoedelijk als samenvoeging van drie diephuizen, met slechts twee bouwlagen, later aangepast onder meer tussen 1823 en 1832 toevoeging van lagere derde bouwlaag.


ID: 79708 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Pietersbanden met kerkhof en westbouwruïne Sint-Leonarduskerk

Sint-Lenardsstraat zonder nummer (Brugge)
Sint-Pietersbandenkerk met bijhorend kerkhof en romaanse westbouwruïne van de voormalige Sint-Leonarduskerk. Huidig uitzicht is fasegewijs tot stand gekomen.


ID: 77185 | Bouwkundig element

Abdijsite Sint-Trudo

Sint-Trudostraat 62 (Brugge)
Heden vrij gaaf bewaarde, agrarische site met verdoken ligging achter een aan de straat gelegen, recent gebouwde huizenrij. De voormalige Sint-Trudohoeve is heden opgesplitst in twee landbouwuitbatingen, respectievelijk Sint-Trudostraat nummer 62 en 66.


ID: 78909 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Kwinten

St.-Kwintensstraat zonder nummer (Damme)
Parochiekerk van Oostkerke, gelegen in een ommuurd kerkhof waarrond de belangrijkste straten van het kerkdorp lopen. Monumentale vroeggotische westtoren met 17de-eeuws schip. Na vernieling tijdens de Tweede Wereldoorlog getrouw gereconstrueerd in de periode 1952-54 onder leiding van architect Luc Viérin (Brugge).


ID: 16268 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Audomarus met kerkhof

Dorpsstraat zonder nummer (De Panne)
Aan de kruising van Dorpstraat en Stationsstraat, nabij het Meester G. Vlaeminckplein gelegen bedehuis met omringend kerkhof, aan de Stationsstraat begrensd door een muur met hek. Neogotische hallekerk naar ontwerp van architect P. Buyck van 1855 met deels romaanse (circa 1100), deels gotische toren en transept.


ID: 86352 | Bouwkundig element

Parochiekerk Sint-Columba

Kerkplein 25 (Deerlijk)
Parochiekerk, toegewijd aan Sint-Columba, maagd-martelares en patrones van de parochie Deerlijk. Georiëneerd classicistisch bedehuis van 1774 ter vervanging van een romaans-gotische kerk.